Sobel nieuwe VS-ambassadeur

Clifford Sobel wordt de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Den Haag. President Bush zal de 51-jarige internetondernemer naar verwachting volgende week bij de Senaat voordragen.

Sobel is oprichter en bestuursvoorzitter van Net2Phone in New Jersey, een in 1996 opgericht bedrijf dat telefonie via internet levert. Het bedrijf is sinds 1999 genoteerd aan de Nasdaq, waar het sinds juli 2000 driekwart van zijn beurswaarde heeft verloren. Sobel is bestuurlijk betrokken bij diverse andere internetbedrijven.

Met deze keus zet Bush een traditie voort die wil dat Nederland een Amerikaanse ambassadeur krijgt die financieel aanzienlijk heeft bijgedragen aan de partij en de uitverkiezing van de president. Die gewoonte is een enkele keer doorbroken, onder meer toen in de jaren tachtig onder president Reagan de plaatsing van kruisraketten in Europa hoog op de agenda stond.

Sobel was de belangrijkste fondsenwerver voor Bush in New Jersey. Hij is lid van de Republikeinse Pioneer groep, die bekendstaat als George W. Bush' $ 100.000 club. Volgens openbare bronnen droeg Sobel vorig jaar in totaal 330.958 dollar bij aan politieke partijen; 4.000 dollar daarvan ging naar de Democraten. In december was Sobel een van de eersten die bijdroegen (100.000 dollar) aan het Inauguratiefonds voor Bush. Sobel sprak zich onder meer uit tegen abortus en voor ruimhartige immigratie. Hij is actief binnen de Republican Jewish Coalition.

ACHTERGROND: pagina 4

Gerectificeerd

Ambassadeur Sobel

In het bericht Sobel nieuwe VS-ambassadeur (in de krant van zaterdag 2 juni, pagina 1) staat dat Clifford Sobel zich onder meer heeft uitgesproken tegen abortus. Dit is niet juist. Sobel is voorstander van een recht op vrije keuze voor vrouwen.

    • Marc Chavannes