Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met minister Klaas de Vries van Binnenlandse Zaken die zich ernstig zorgen maakt over criminaliteit en de veiligheid op straat. En staatsrechtgeleerde en oud-D66'er professor dr. Wim Couwenberg vertelt wat hij ziet in de partij Leefbaar Nederland. Ned.3, 12.08-13.02u.

DOCUMENTAIRES

OverLeven. De slachtoffers van de pest stierven een vreselijke dood. Sommige mensen bleken immuun voor de dodelijke bacterie. De nakomelingen van deze mensen worden onderzocht door een geneticus. Afl.: Pest en aids. Canvas, 21.15-21.55u.

DNW - rooksignalen uit de nieuwe wereld. Schrijver, columnist en journalist van de twintigste eeuw H.J.A. Hofland spreekt en meent dat we bezig zijn een nieuw menstype te creëren. Een type dat zijn leven leidt als een `overstuffed' sandwich. Gericht op het zoveel mogelijk ervaren van fun. Afl.: De dijkwachter van de nieuwe wereld. Ned.3, 21.40-22.35u.

Schatjes & players. Documentaire van de jongerenomroep BNN over afro-Surinaamse (of Creoolse) mannen die bekend staan als mannen die nooit genoeg hebben aan één vrouw en vaak ook niet aan twee. Voor zijn kinderen draagt hij geen verantwoordelijkheid en hij gaat liever met zijn vrienden op stap. Zit er verandering in zijn gedrag? Ned.2, 23.18-0.12u.

Reportage. Portret van forensisch antropoloog Clyde Snow die door onderzoek aan skeletten vaak feiten achterhaalt waarmee moordenaars kunnen worden gevonden. Snow is in vrijwel alle oorlogsgebieden op zoek geweest naar stille getuigen van moorden en massaslachtingen. Afl.: De taal van skeletten. SBS6, 23.45-0.45u.

DRAMA

Fred. Televisiefilm naar aanleiding van het gelijknamige toneelstuk van Theatergroep Carver. Zie Film-vooraf. Ned.3, 22.35-23.35u.

KUNST & MUZIEK

De componerende camera: 1 + 1 = 3. Michaël Zeeman ondervraagt cineast Frank Scheffer over zijn denkbeelden, inspiratiebronnen en werkwijze. Sinds het begin van de jaren '80 ontdekte en ontwikkelde Scheffer een geheel eigen manier om muziek in beeld te vertalen. Hij maakte er zijn levensfilosofie van. Ned.3, 11.00-12.00u.

Opmaat Pinkpop. Live-registratie van De Dijk tijdens Pinkpop 2000. Ned.3, 13.02-14.10u.

Het uur van de wolf: Mathilde Santing. Zangeres Mathilde Santing zoekt in New York jazzmuzikanten om op te kunnen treden. In verband met de te hoge kosten kan ze haar eigen bandleden niet meenemen. Zij wil zich ook meer verdiepen in het zingen van jazz. Ned.3, 19.28-20.28u.

Wintertijd. Laatste aflevering van dit seizoen portretteert de muzikale keus van de voormalige bassist van The Rolling Stones Bill Wyman. Met historische fragmenten van o.a. Chuck Berry, Lonnie Donegan, Bo Diddley en Ray Charles. RTL5, 22.00-23.15u.

De acteurs. Docudrama van Bram van Splunteren. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.28-21.00u.

FILM

Punchline (David Seltzer, 1988, VS). Bitterzoete komedie over het milieu der stand-up comedians volgt de eerste schreden op dit pad van gesjeesde student Tom Hanks en het ambitieuze huisvrouwtje Sally Field. Hun spel is beter dan het scenario. SBS6, 13.30-15.35u., onderbroken door reclame.

Wenn die Heide blüht (Hans Deppe, 1960, West-Duitsland). Heimatfilm met Walter Richter. Uit Amerika teruggekeerde boerenzoon bewijst zijn onschuld. ZDF, 14.00-15.35u. & 4.20-5.55u.

Minjung gushi / On the Beat (Ning Ying, 1995, China). Tweede speelfilm van regisseuse van For Fun is impressionistisch, beetje oeverloos portret van de Pekingse politie, die het midden blijkt te houden tussen een verzameling straathoekwerkers en de Keystone Cops. Ned.3, 14.10-15.45u.

Herbstmilch (Joseph Vilsmaier, 1989, West-Duitsland). Regiedebuut van cameraman, naar bestseller van de Beierse boerin Anna Wimschneider, vertoont zwak gestructureerde herinneringen aan het harde plattelandsleven in het Derde Rijk. ZDF, 15.35-17.25u.

Diva Dolorosa (Peter Delpeut, 1999, Ned.) Zie Film-vooraf. Ned.3, 16.58-18.00u.

Sleeping with the Enemy (Joseph Ruben, 1991, VS). Minder verrassende, op het lijf van Julia Roberts geschreven thriller. Vrouw probeert te ontkomen aan psychotische echtgenoot Patrick Bergin. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

The Set Up (Strathford Hamilton, 1995, VS). Thriller vol (drie)dubbelspel naar James Hadley Chase's My Laugh Comes Last. Ex-gedetineerde annex beveiligingsexpert Billy Zane wordt door James Russo gedwongen mee te werken aan inbraak in bank van James Coburn. Yorin, 21.35-23.15u., met reclame.

Mad Max (George Miller, 1980, Australië). Commercieel succesrijke, futuristische actiefilm van debutant Miller resulteerde in twee sequels en talloze imitaties. Zwartlederen motoragenten, onder wie Mel Gibson, onderscheiden zich weinig van de Hell's Angels die ze achtervolgen. V8, 22.00-23.40u., onderbroken door reclame.

Nails (John Flynn, 1992, VS). Dennis Hopper op de automatische piloot als gekruide politieman in thriller. Yorin, 23.15-0.55u., onderbroken door reclame.

Hell Drivers (Cy Endfield, 1958, Engeland). Betrekkelijk absurd thriller-drama over vrachtwagenchauffeurs die elkaar in levensgevaarlijk rijgedrag proberen te overtreffen. Met Stanley Baker, Patrick McGoohan. BBC2, 1.15-3.00u.