Seinfeld forever

Goed nieuws voor de liefhebber: maandag begint op Net5 de Amerikaanse comedy Seinfeld weer vanaf het begin. Elke dag een episode van deze ,,meest succesvolle comedy ooit''. Compliment voor de programmaleiding. Net5 wordt steeds interessanter.

Het is niet voor het eerst dat Seinfeld herhaald wordt, maar het is altijd leuk nog eens te zien hoe het allemaal begon. Namelijk, met de inmiddels legendarisch geworden dialoog tussen hoofdpersonen Jerry Seinfeld en George Costanza over overhemdknoopjes. In de allerlaatste aflevering zal dat gesprek terugkomen om aan te geven dat de cirkel rond is.

Opmerkelijk is hoe de serie zich heeft ontwikkeld van het eerste seizoen 1989 tot aan het laatste in `98. Van twee grappende mannen in een aantal komische situaties, tot een culthit met steeds ingenieuzer in elkaar grijpende plotlijnen. Seinfeld zou in de loop der jaren steeds subtieler worden, implicieter, meer bizar, briljanter.

Maar het begin is ook al heel leuk; aarts-loser George Costanza, in gevecht met zichzelf, zijn ouders, zijn vrouwen en zijn omgeving. Wereldvreemde Kramer, met zijn sigaar en onnavolgbare, struikelende binnenkomsten. En Jerry zelf: de onderkoelde stand-up comedian die de wereld en zijn medespelers quasi-verbaasd beziet. De vierde hoofdpersoon, de neurotische egocentrica Elaine Benes, maakt dinsdag haar entree.

Favoriete aflevering aller tijden? Moeilijk, heel moeilijk. Misschien die waarin George een vrouw oppikt met de tekst: ,,Ik ben George, werkloos, samenwonend met mijn ouders''. Of toch die over het vrouwelijk – ,,fake, fake, fake'' – orgasme. Maar die kreeg dan ook een Emmy.

We gaan ze gewoon lekker allemaal weer eens bekijken.

Seinfeld, maandag, 23.40-0.10u.

    • Japke-d. Bouma