Roddick kan niet verder na enkelblessure

Aan de opmars van Andy Roddick is gisteren in de derde ronde van Roland Garros op brute wijze een einde gekomen. De 18-jarige Amerikaanse tennisser raakte na een val halverwege de derde set dusdanig geblesseerd aan zijn hamstring, dat hij de winst aan de Australiër Lleyton Hewitt moest laten.

De toeschouwers in het volle court Phillip Chartier zagen ruim twee uur lang een boeiende strijd tussen het supertalent Roddick en de als zesde geplaatste Hewitt. Twee sterren van een nieuwe tennisgeneratie vochten op het gravel van Parijs een krachtmeting uit. Op het moment dat Roddick de strijd moest staken was de stand nog in evenwicht: 7-6, 4-6 en 2-2.

Roddick, die vorig jaar nog wereldkampioen werd bij de junioren, liet in de eerste set zien over een enorme mentale veerkracht te beschikken. De Amerikaanse nummer 48 van de wereld wist maar liefst zeven setpoints te verijdelen. Op het eerste de beste setpoint dat hij zelf kreeg, sloeg Roddick onmiddellijk toe. Onder luid gejuich pakte het nieuwe Amerikaanse tennisfenomeen de tiebreak in de eerste reeks.

In de tweede reeks kreeg de meer ervaren Hewitt meer vat op de enorm krachtige services van Roddick. De Australiër ging iets ingetogener spelen, terwijl Roddick onverminderd door bleef gaan met zijn risicovolle baseballtennis. Beide spelers leverden halverwege de set hun service in en opnieuw leek een tiebreak de beslissing te moeten brengen in het duel tussen de twee `lefgozertjes'. Dit keer was het echter Hewitt die op 5-4 aan een setpoint genoeg had en de stand gelijktrok.

In de derde set voltrok zich een drama voor Roddick, die dit jaar nog geen partij op gravel had verloren. Bij een 2-1 voorsprong kwam de Amerikaan in een uiterste poging om een in de hoek geslagen bal van Hewitt te retourneren pijnlijk ten val. De rechterenkel van Roddick klapte dubbel. De Amerikaan ging naar de grond en greep naar zijn linkerbeen. Minutenlang bleef `A-Rod' kermend van de pijn aan zijn hamstring liggen.

Na een uitgebreide medische verzorging strompelde Roddick hinkend naar de kant. Ondanks dat zijn Franse coach Tarik Benhabiles en de Amerikaanse Davis-Cupcaptain Patrick McEnroe met weidse gebaren proberen duidelijk te maken dat hij de strijd onmiddellijk moest staken, wilde Roddick van geen opgeven weten. Puur op wilskracht probeerde hij de strijd voort te zetten.

Na vier punten kwam de tiener zelf tot de conclusie dat het niet meer ging. Aangeslagen gooide hij zijn racket naar de kant. Aan zijn eerste Roland Garros kwam abrupt een einde.

Hewitt vierde zijn plotselinge zege juichend. Een fluitconcert was zijn deel. Roddick kreeg een staande ovatie toen hij huilend het court central verliet.

In drie rondes tennis heeft Roddick aan de wereld laten zien dat de Verenigde Staten na de generatie van Jim Courier, Pete Sampras, Andre Agassi en Michael Chang een nieuwe ster in huis hebben. De opkomst van Roddick verloopt verbazingwekkend snel. Na twee toernooioverwinningen, dit voorjaar op gravel in Atlanta en Houston, stoomde hij vanuit het niets de top-50 van de wereldranglijst binnen.

Deze week maakte hij indruk door in de tweede ronde van Roland Garros in een heroïsch gevecht van bijna vier uur af te rekenen met Chang. In die partij was Roddick de uitputting nabij. Maar ondanks hevige kramp haalde hij met succes het einde. Tegen zijn generatiegenoot Hewitt kon hij gisteren het fysieke onheil niet de baas.

    • Koen Greven