Revolutie

Er lijkt zich binnen bridgend Nederland een revolutie te voltrekken. Niet het geduchte 't Onstein, met aan boord de basis van het Nederlands team (Jansma-Verhees, Maas-Ramondt), maar het nieuw geformeerde de Lombard deed een greep naar de macht met de verovering van de hoog aangeschreven ArboNed Team Cup. Vooral de manier waarop de Rotterdammers verleden week huishielden zal de concurrentie nog lang heugen. In de voorronden werd een eerstedivisieteam en een formatie uit de Meesterklasse achteloos aan de kant geschoven en in de halve finale zat het gereputeerde team IMP na twee van de drie zittingen er al door en gaf op. Vervolgens werd op het hoofdkantoor van de Arbodienst uit Utrecht 't Onstein, de nummer een van de plaatsingslijst, door de Lombard onder de voet gelopen. Berry Westra-Bauke Muller en Simon de Wijs-Bas Drijver wonnen de finale met een alleszeggende 117-62. Ergens geeft dat te denken, vond ook Berry Westra zelf. Later deze maand immers treedt Westra op als coach van Nederland op het EKXX voor landen in Tenerife. Op zijn gelaat verschijnt een besmuikt lachje: ,,Misschien verschaft de uitslag mij nu enige authoriteit als ik in gesprek ben met de jongens.'' Aanvankelijk kon 't Onstein zijn tegenstander nog enigszins bijhouden:

Noord startte klaveren, de leider sloeg troefaas, speelde troef door en maakte twaalf slagen. Het 3♠ bod van oost oogt wat timide, maar is vermoedelijk te verklaren uit het feit dat OW vierkaarten hoog spelen. De Onsteiners Jansma-Verhees op de andere tafel, spelen Dutch Doubleton. In dat systeem belooft de schoppenopening een vijfkaart:

Met 4♣ deed oost een splinterbod: vierkaart troef mee en een singleton of renonce in klaveren; 4♦ en 4♡ waren controlebiedingen. Jan Jansma nam de ruitenstart op tafel en speelde ♠B voor, die doorliep naar de vrouw van noord. Het klaverenvervolg werd getroefd op tafel en het volgende rondje troef deed alle hoop varen in het tegenspel. Plus 980 betekende 11 imps winst voor 't Onstein. De vreugde was niet van lange duur want meteen op het volgende spel al sloeg de Lombard terug met een op minimale waarden geboden kwetsbare

Berry Westra waardeerde als west zijn aardige veertienpunter op als een 15-17 sans, waarna het snel in 3SA eindigde. Noord kwam uit met een schoppentje en de leider had in no time elf slagen. Op de andere tafel betoonde Jan Jansma zich met de westhand aanzienlijk bedeesder. Hij opende met 1♦ waarna OW, mede dankzij tussenbieden van NZ in schoppen en harten, niet verder kwamen dan 3♦ plus twee: 11 imps terug naar de Lombard.

Dit spel betekende de definitieve ommekeer, waarna de Lombard gestaag uitliep.

    • Jan van Cleeff