Palestijnse bomaanslag in Tel Aviv

Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag aan de zeeboulevard van Tel Aviv zijn gisteravond ten minste zeventien jongeren gedood en meer dan zeventig gewond geraakt, van wie vijftien zeer ernstig.

De Palestijnse zelfmoordenaar stond volgens ooggetuigen in een rij jongeren bij de populaire dancing Pascha in het Dolfinarium toen hij een grote explosieve lading op zijn lichaam tot ontploffing bracht. De ravage was enorm.

De woordvoerder van premier Ariel Sharon stelde vannacht de Palestijnse leider Yasser Arafat verantwoordelijk voor de aanslag. ,,De aanstichters van de terreur zullen hun straf niet ontgaan'', zei hij. In de loop van de nacht is het Israëlische veiligheidskabinet bijeengekomen. Het grote aantal slachtoffers bij deze aanslag vergroot de druk op premier Ariel Sharon om het eenzijdig uitgeroepen bestand met de Palestijnen op te zeggen en de aanslag te vergelden. VS-president Bush sprak van een ,,gruwelijke terroristische daad'' en riep op tot ,,een onmiddellijk staakt-het-vuren''.

Het Dolfinarium ligt vlak bij het strand. Op vrijdagavond, de uitgaansavond, komen er honderden jongeren op af. Zo ook gisteravond. Dat is opvallend, omdat voortdurend wordt gewaarschuwd voor dergelijke aanslagen op drukbezochte plekken.

Tot dusverre is Tel Aviv sedert het uitbreken van de Palestijnse intifada voor aanslagen van deze omvang gespaard gebleven. Nog gisteren woedde in Israël een nogal scherpe discussie waarin werd betoogd dat de bevolking van Tel Aviv en de elites in de rijke voorsteden zich weinig gelegen laten liggen aan het lot van de kolonisten in bezet gebied die dagelijks onder Palestijns vuur liggen.

Nu de grootste joodse stad ter wereld zo hard is getroffen door de Palestijnse terreur ontstaat een lotsverbondenheid tussen Tel Aviv en de kolonisten. Met het thuisfront in afschuw over de Palestijnse moordaanslagen verenigd, heeft Sharon meer politieke manoeuvreerruimte dan ooit om de militaire druk op de Palestijnen drastisch te vergroten. Gisteravond, toen de aanslag nog niet had plaatsgevonden, zei minister Shimon Peres van Buitenlandse Zaken nog dat Israël pas eind volgende week, na het bezoek van Sharon aan Europese hoofdsteden, zal besluiten het bestand op te zeggen.

De politie van Tel Aviv liet na de aanslag weten dat het een onmogelijke opgave is een vastbesloten Palestijnse zelfmoordenaar te verhinderen zijn missie uit te voeren. De politie zei over informatie te beschikken dat het Dolfinarium het doelwit van een Palestijnse aanslag zou kunnen zijn. Volgens de politie waren veiligheidsmaatregelen getroffen.

    • Salomon Bouman