Leve de lekkers

,,Bescherm klokkenluiders'', zei minister Korthals van Justitie bij een opening van een VN-conferentie over corruptie in Den Haag. Wie corrupte verhoudingen aan de kaak stelt, mag niet worden gestraft. Dat zou ook moeten gelden voor klokkenluiders aan de pers. Het Amsterdamse gemeentebestuur moet dat nog leren.

Het hoofd van het gemeentelijke bureau Integriteit werd overgeplaatst omdat hij bevriend bleek te zijn met Grijpink, de gearresteerde bestuurder van de Taxicentrale TCA. Toen het nieuws over de overplaatsing bekend werd, gelastte burgemeester Cohen een onderzoek naar het lek.

Het hele justitiedossier van de TCA kwam in Het Parool, de enige, echte Amsterdamse oppositiepartij. Waarschijnlijk komt het dossier van een politieman die Justitie kent en niet gelooft dat het ooit tot een veroordeling komt. Dankzij deze klokkenluider kunnen de taxichauffeurs en de passagiers kunnen wél lezen hoe ze er door de TCA-leiding tussen zijn genomen met intimidatie, georganiseerde relletjes, nep-banken en dubieuze transacties. Door de publicaties wordt het gemeentebestuur gedwongen om de voorheen zo hartelijke relaties met de TCA te temperen. Een verbetering dus en toch zoekt de gemeente naar de weldoener die dit heeft gelekt. Het wachten is nog op de justitiële klokkenluider over de Amsterdamse Hells Angels, die waarschijnlijk ook nooit vervolgd zullen worden.

    • Maarten Huygen