Kunstwerk Sonsbeek omstreden

Nog voor de opening door koningin Beatrix, vanmiddag om twee uur, is er in Arnhem al onenigheid ontstaan over de negende editie van Sonsbeek 9: Locus Focus. De drie leden tellende fractie van de Ouderenpartij AOV/Unie 55 uit de Arnhemse gemeenteraad blijft uit protest weg van de opening van de beeldende kunst-tentoonstelling.

De fractie heeft bezwaar tegen een kunstwerk van de Italiaanse Bruna Espositio, dat een swastika voorstelt, uitgevoerd in koffiebonen en peulvruchten. De fractie vindt dat de koningin en het publiek niet met dit werk geconfronteerd mogen worden. De kwestie wordt volgens de Ouderenpartij verergerd door de plaats waar het werk te vinden is: in de Eusebiuskerk in Arnhem. Deze kerk werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en met steun van de Arnhemse bevolking later moeizaam opgebouwd.

Volgens Annette Giervliet van Sonsbeek 9 zal het kunstwerk `in geen geval' uit de kerk verwijderd worden. De ouderenpartij zou geen contact opgenomen hebben over de kwestie met de organisatie. Volgens Giervliet is de betekenis van het kunstwerk door hen verkeerd opgevat: ,,Het heeft niets met de oorlog te maken.'' De haken van Esposito's swastika zijn gebogen als in de oudheid, toen het als een symbool van het leven gold. De nazi's beeldden het symbool af met de haken gespiegeld.