KPN zet geloofwaardigheid op het spel

Beleggers vertrouwen niet langer op het woord van KPN. De mogelijkheid om lelijk verrast te worden is aanwezig.

Beleggers in KPN hebben meer vertrouwen in de Financial Times dan in het voormalige volksaandeel zelf. Gisteren verloor het concern bijna een vijfde van zijn beurswaarde omdat die krant schreef dat KPN tegen dumpprijzen nieuwe aandelen wil uitgeven. `KPN reageert nooit op geruchten', gromde het telecombedrijf. Beleggers wel, en dat geeft te denken.

KPN heeft een schuld van inmiddels 23,2 miljard euro. Een schuld die snel omlaag moet. Kritische kredietbeoordelaars drijven de rentetarieven op zijn leningen omhoog. Beleggers willen weer eens echt dividend zien voordat ze de portemonnee opnieuw trekken.

KPN heeft een lijst gemaakt van belangen in binnen- en buitenland die zullen worden verkocht. De lijst moet vóór oktober al 1 à 1,5 miljard euro opleveren, uiteindelijk 5 miljard euro. Tot nu toe is één belang van formaat in het Ierse Eircell verkocht (ongeveer 665 miljoen euro) en heeft KPN voor 80 miljoen euro aan vastgoed weten te verkopen. Voor zijn aandelen in Eircell heeft KPN 139 miljoen euro minder gekregen dan het indertijd heeft betaald. Dit boekverlies, dat gisteren met de kwartaalcijfers bekend werd gemaakt, neemt KPN zonder morren. ,,Op de korte termijn levert [de verkoop] geld op'', zegt analist Philip Scholte van Van der Hoop Effektenbank.

Daarnaast wil KPN bepaalde belangen verkopen en terughuren, zoals het netwerk van masten voor mobiele telefonie. Zulke slimme constructies dragen volgens Mike Jeremy van ING Barings niet bij aan het verlagen van de schuld. ,,Kredietbeoordelaars kijken niet alleen naar de schuld, ze bestuderen het hele plaatje'', aldus de analist.

Intussen verloopt de verkoop moeizaam. Om toch aan zijn kortlopende verplichtingen te kunnen voldoen schreef KPN in maart een obligatielening van 2 miljard euro uit. Een maand later werd bekend dat KPN het netwerk van zijn Duitse dochter E-plus zal verhuren aan concurrenten als France Telecom en Telefónica. Van de (onbekende) opbrengst wordt schuld afbetaald, zei KPN-topman Paul Smits in mei tijdens de aandeelhoudersvergadering. Gisteren maakte KPN details bekend over een nieuwe obligatielening van 250 miljoen euro. Het telecombedrijf geeft onbetaalde rekeningen van klanten in onderpand voor de lening.

En dan was er gisteren het bericht in Financial Times. Volgens de krant doet KPN voor ongeveer 5 miljard euro een beroep op beleggers. Zittende aandeelhouders wier winst door de uitgifte van nieuwe aandelen verder zou verwateren, zouden als pleister op de wonde een korting van 50 procent op de stukken krijgen. ,,Zo'n emissie impliceert dat er geen vorderingen worden gemaakt met de verkoop van belangen'', zegt Scholte. ,,Er moet anders een verdomd goed verhaal achter zitten.''

KPN's kostbaarste bezit is geloofwaardigheid. Smits heeft steeds gezegd: de verkoop van belangen geeft voldoende armslag, een aandelenemissie of beursgang van dochter KPN Mobile is geen must. Als de jongste berichten kloppen boet het management veel aan geloofwaardigheid in. Maar misschien is het verlies van vertrouwen onder deze omstandigheden wel 5 miljard euro waard.

    • Stéphane Alonso