Fusies & schulden op rustige beurs

Heftige schommelingen van de beursindices bleven deze week uit. Bij individuele fondsen was het minder rustig. De strijd tussen de baggerbedrijven nam een onverwachte wending.

Avances en bruidsschatten hebben de handel de afgelopen week doen opveren. Vitaminepreparatenfabrikant Numico, die zich met het oog op zijn beurswaarde liever laat voorstaan op zijn farmaceutische kwaliteiten, kon aan het begin van de week rekenen op de warme belangstelling van beleggers. Topman Van der Wielen gunde de buitenwacht namelijk een blik in de keuken door namen van mogelijke fusiepartners te noemen. Analisten sneerden dat de bestuursvoorzitter beter met overnamekandidaten om de tafel kan gaan zitten in plaats van ze via de media het hof te maken.

Nee, dan de driehoeksverhouding tussen Boskalis, Ballast Nedam en Hollandsche Beton Groep (HBG) die donderdag bruut werd verstoord toen Ballast Nedam er met HBG vandoor ging. Boskalis dacht begin dit jaar het vertrouwen van HBG voor zich te winnen door een aantrekkelijke bruidsschat van 1,25 miljard gulden in het vooruitzicht te stellen. Maar HBG wilde met Ballast Nedam in zee. Donderdag werd de fusie beklonken.

Het is de vraag of de aandeelhouders van HBG evenveel vertrouwen hebben in een toekomst met Ballast. Beleggers zijn vooralsnog niet onverdeeld positief. De koers van HBG steeg gistermiddag met anderhalf procent; Ballast Nedam zag zijn beurswaarde met 4,5 procent naar beneden gaan. Boskalis, dat gisteren 0,8 procent op zijn koers verloor, houdt zijn bod nog even aan tot de aandeelhouders van HBG over drie weken hun zegje hebben mogen doen.

UPC kon zich deze week in de handen wrijven na een kapitaalinjectie van 1 miljard euro van het Amerikaanse Liberty Media, een grote aandeelhouder van moeder United Global Com. De koers van UPC profiteerde dinsdag kortstondig maar sindsdien heeft het aandeel alleen maar terrein verloren. Dat mag geen verrassing zijn want de totale schuld van het bedrijf bedraagt ruim 18 miljard gulden.

Dat beleggers niet helemaal gerust zijn op hun investeringen in de TMT-sector bleek gisteren toen een bericht in de Financial Times voor opschudding zorgde op de beurs. KPN zou van plan zijn nieuwe aandelen uit te geven tegen de helft van de huidige beurskoers. Met de opbrengst zou dan een deel van de uitstaande leningen worden afgelost. Nieuwe aandelen betekenen minder winst per aandeel en dat valt doorgaans niet goed bij de aandeelhouders. Dan kwamen daar vrijdagmiddag de kwartaalcijfers nog bij: het bedrijf leed in het eerste kwartaal een verlies van een half miljard euro. Een reactie op het FT-verhaal bleef uit.

    • Ronald Rovers