Elektriciteit op rantsoen

Heel Brazilië bereidt zich voor op het strenge stroomrantsoen, waarmee de Braziliaanse regering de acute elektriciteitscrisis wil bezweren. Ook de armen in de sloppenwijken, zoals hier in Jardim Pantanal bij Sao Paulo, waar intussen honderden illegale masten zijn opgericht waarmee bewoners stroom aftappen. Volgens een schatting van de elektriciteitsmaatschappij Elektropaulo zijn er in Sao Paulo ongeveer 165.000 illegale stroomverbindingen.

Door de ergste droogte in 70 jaar liggen waterkrachtcentrales, die in 90 procent van het Braziliaanse stroomaanbod voorzien, stil of bijna stil. Het stroomverbruik zal volgens het rantsoeneringsplan met 15 tot 25 procent worden verminderd. Huishoudens met een klein inkomen worden van de rantsoenering vrijgesteld, zo heeft de regering beloofd. Maar de armen in de grote Braziliaanse steden als Sao Paulo hebben in die toezegging geen vertrouwen. Ze hebben intussen zelf maatregelen getroffen om zich van stroom te voorzien, wat lukt omdat de stroom niet per gebied wordt afgesloten. (Foto AP)