DE WEEK

ECONOMISCHE BLOEI

maakt nonchalant. In Nederland is het de combinatie van eigen huis en doe-het-zelven die het gevaar oproept. Jaarlijks raken tienduizenden klussers gewond. Het aantal dat op de spoedeisende hulpafdeling van ziekenhuizen belandt is in drie jaar tijd met bijna een kwart gestegen, zo werd deze week bekend.

OM DE INTUSSEN

bijna één miljoen arbeidsongeschikten die Nederland telt aan een baan te helpen, zijn verstandige maatregelen nodig. Zoals het niet toekennen van een WAO-uitkering aan mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Zij moeten aan de slag. Lukt dat niet, dan krijgen zij WW of bijstand. De WAO is er straks alleen voor volledig arbeidsongeschikten. Zo heeft een commissie het deze week bedacht. Met deze maatregel is een meerderheid van de Tweede Kamer het oneens, al is er waardering voor de analyse van het vraagstuk, dat dit jaar zijn 20ste verjaardag viert.

ARTSEN LATEN ZICH

door de marketingmethodes van de farmaceutische industrie beïnvloeden. Ze schrijven niet consequent het goedkoopste, meest geschikte geneesmiddel voor, schreef deze week een andere commissie. Aan deze `promotie' geeft de industrie jaarlijks een half miljard gulden (ƒ500.000.000,-) uit.

BIJ HET NALEVEN

van de eisen op het gebied van voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn schiet de veehouderij in Nederland in alle opzichten tekort. Deze kritiek kwam van een commissie die vindt dat varkens weer moeten wroeten, kippen scharrelen en de koe in de wei moet staan. De minister zou snel met een plan voor radicale hervormingen komen. Snel, radicaal? In een land dat zijn duurste winkelstraat naar de veehouderij vernoemt?

AMNESTY NEDERLAND

wil het mensenrechtenbeleid van grote ondernemingen door een onafhankelijk instituut laten toetsen.Triumph International zou de toets der kritiek niet doorstaan. Het bedrijf maakt bh's in Birma. Die mogen niet gedragen worden, vinden organisaties als de vakcentrale FNV.

DE FIOD HEEFT

bij Ajax en NAC invallen gedaan. Beide voetbalclubs worden van belastingfraude verdacht. Op verzoek van de Belgische justitie is de ex-topman van het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie in de VS gearresteerd. Hij wordt verdacht van koersmanipulatie en oplichterij.

In Parijs is de Franse oud-minister van buitenlandse zaken Roland Dumas tot een half jaar onvoorwaardelijk celstraf veroordeeld wegens omkoperij door het staatsoliebedrijf Elf.

HET FRANSE ALCATEL

deed een vergeefse poging het Amerikaanse Lucent over te nemen. Meteen daarop kwam het met een winstwaarschuwing naar buiten. Beide concerns zijn wegens de ingestorte telecommarkt zwaar verliesgevend.

Japan is het eerste land waar deze week een proef met 3G is begonnen, de derde generatie mobiele telefonie, waarmee snel en soepel mobiel internetten mogelijk wordt.

Het Britse Vodafone, dat wegens zijn unieke expansie een record kwartaalwinst maakte, is in Engeland met GPRS, de voorloper van 3G, op de markt gekomen – voor de helft van de prijs die British Telecom vraagt. Tot nu toe slaat GPRS in Engeland niet aan.

De afschaffing van de gratis voice-mail door KPN heeft in Nederland een stormloop op het antwoordapparaat veroorzaakt. De fabrikanten doen gouden zaken en zijn KPN dankbaar.

BAGGERS' JARGON:

Hollandsche Beton Groep en Ballast Nedam bundelen hun baggerpoten in een nieuwe onderneming, Ballast HAM-Baggeren geheten, waarmee Boskalis, dat op HAM had geboden, de baggerpoot van Hollandsche Beton Groep, in het zand bijt.

WEER DEED EEN

uitspraak van Duisenberg de euro tuimelen. Waarmee hij het risico op inflatie, dat hij zegt te willen indammen, niet kleiner heeft gemaakt. Pathologische weerzin tegen renteverlaging?

WAT IS NOG OVER

van de spreekwoordelijke zuinigheid van Kok? Dat leek president Wellink van de Nederlandsche Bank zich deze week af te vragen, nu het kabinet toekomstige inkomsten verjubelt bij een inflatie die al tot vijf procent is opgelopen. Economische bloei maakt nonchalant.

    • Paul Friese