Chatten over seks

Jongerenbladen bevatten te veel seks, vindt CDA-Kamerlid Atsma. Op gedetailleerde wijze worden seksuele handelingen beschreven, voor romantiek is in de bladen nauwelijks plaats. Atsma meent dat je de doelgroep van deze bladen, kinderen van twaalf en dertien jaar, daar niet mee mag confronteren, en wil dat de overheid hier tegen optreedt. De bladenredacties vinden dat het Kamerlid overdrijft: ,,Jongeren ontdekken nu eenmaal seks op deze leeftijd.'' Een kleine blik op internet bewijst dat jongeren rond de twaalf en dertien jaar op het web veel ranzigere dingen kunnen tegenkomen.

Voor kinderen onder de twaalf jaar wordt veel bedacht en gedacht over veilig surfen. Organisaties als Jantje Beton en de Safe Internet Foundation maken zich zorgen over wat jonge kinderen op het web tegenkomen en proberen bepaalde websites met filters te blokkeren. Voor jonge kinderen worden speciale portals, overzichtspagina's, opgericht zodat ze veilig kunnen surfen.

De vraag is of dit voor jongeren boven de twaalf jaar ook zou moeten, in het verlengde van de mening van Kamerlid Atsma over de bladen. Maar een bezoek aan een van de, onder die leeftijd volgens een onderzoek van het bureau Multiscope populaire websites, bewijst het tegendeel. Jongeren rond de twaalf en dertien jaar bekijken vooral sites op het gebied van entertainment, chatsites en communitysites, zoals TMF, Radio 538, Chat tv, ICQ, GeoCities en MTNSMS. En hebben vooral onderling veel over seks.

Wie zich als een zeventienjarige vrouw aanmeldt bij de chatsessies op een van deze sites, kan binnen enkele seconden verwachten door een van de andere chatters apart te worden genomen. Vragen als: `hoe zie je er uit?', `ben je een lekker ding?', `waar woon je?', zijn nog tamelijk onschuldig. Onomwonden worden de meest persoonlijke en seksueel getinte vragen gesteld. En nog steeds is seks een van de meest gezochte woorden op internet.

www.tmf.nl

www.radio538.nl

www.chattv.net

www.icq.com

geocities.yahoo.com

www.mtnsms.com

    • Titia Ketelaar