Ballasttop dealt rond overname

René Kottman, bestuursvoorzitter van Ballast Nedam, heeft op 26 maart aandelen in zijn eigen bedrijf gekocht. In die periode was het concern al intensief en serieus aan het onderhandelen met HBG over het samenvoegen van de baggeractiviteiten.

De voorgenomen fusie van de baggeractiviteiten van Ballast Nedam en HBG werd eergisteren wereldkundig gemaakt. De concerns gaven daarbij aan dat ze al sinds begin dit jaar met elkaar in gesprek zijn. HBG probeert zo Boskalis, dat een bod heeft uitgebracht op zijn bagger-activiteiten, van zich af te schudden.

Ballast-baas Kottman kocht in maart 630 stukken tegen een koers van 23,90 euro (totale waarde van het pakket: 33.000 gulden). Kottman beschikte daarbij over koersgevoelige informatie waarvan de rest van de markt niet op de hoogte was. Gisteren stond het aandeel Ballast Nedam bijna 20 procent hoger in vergelijking met de prijs waarvoor Kottman het kocht in maart.

De vraag is of deze transactie kan worden gekenmerkt als handel met voorkennis, wat strafbaar is. Volgens de Stichting Toezicht Effectenverkeer is de aard van de overnamegesprekken bepalend of een bestuurder zich al dan niet moet onthouden van handel in aandelen van het eigen bedrijf. ,,Zijn die serieus en is er een redelijk vermoeden over de uitkomst, dan kom je in de richting van voorkennis'', aldus een woordvoerder van de STE. Een woordvoerder van HBG bevestigde gisteren dat de twee partijen in maart al `intensief en serieus' met elkaar in gesprek waren. Volgens Ballast Nedam houden managers van het concern zich bij handel in aandelen van het eigen bedrijf strikt aan de voorgeschreven regels voor insiders. Kottman is sinds eind 1999 de hoogste man bij het bouw- en baggerbedrijf.

    • Philip de Wit