Alles is onschuld

Prachtig! Prachtig! In de materiaalwagen van TVM werden tijdens de doping-Tour '98 in totaal 108 producten gevonden, waarvan 27 stoffen en achttien middelen die op de dopinglijst staan. Op het proces in Reims, deze week, hield ploegleider Cees Priem vol van niets te weten. Zo die producten er al lagen dan waren ze bestemd voor de oesterkweek in Yerseke. Of bij wijze van homeopatisch experiment, want de renners van TVM konden de slaap niet meer vatten van al die `vitamines'.

De beklaagde, rustiger dan de Oosterschelde, feliciteerde zichzelf met zijn onwetendheid: ,,Doping? Nooit van gehoord, meneer de voorzitter. Ik heb niet doorgeleerd voor doping.''

Uit de rib van een voor-oorlogse Cees Priem is het gedicht van Jan van Nijlen genomen: `Nooit is een liefde/ nooit een vriendschap klaar/ en zelfs geboren uit dezelfde schoot/ zijn wij nog vreemden voor elkaar.' Blijlevens als enigma, Knaven als curiosum, Hoffman als Deus ex machina, Priem zei het niet met zoveel woorden, maar daar kwam het wel op neer. Wat weten wij, simpele Zeeuwen, nou van een ander? Niets, meneer de voorzitter. Niets.

Wat weten wij van onszelf? Uit de monoloog van Karel Aalbers, deze week bij Barend & Van Dorp, bleek: helemaal niets. Alle turbulenties die de ex-preses het afgelopen jaar waren overkomen, hadden een buitenaardse signatuur. Of waren voorgekauwd door Tob Swelheim van NUON, wat hetzelfde is.

Aalbers zelf herinnerde zich niet meer dat hij zijn hoef op de aarde van Vitesse en het Gelredome had gezet. Corruptie? Belastingontduiking? Dubieuze transfers? Een brievenbusbedrijfje? Salaris voor de voorzitter? Karel wist van niets. ,,Je moet het zo zien, Frits. Er is natuurlijk wel een verschil tussen belastingontduiking en belastingontloping.'' En daarmee was de kous af, want Frits is de beroerdste niet. Zeker niet als een zweem van slachtofferisme in het geding is.

In een ander televisieprogramma werd onthuld dat AZ-voorzitter Dirk Scheringa de belastingen heeft getild via het Britse eiland Jersey. Dirk viel uit de lucht. Versluierde aandelenpaketten met gegarandeerd rendement voor sommige spelers? Hij zou het niet eens voor zijn vrouw, zijn dochter en zijn maîtresse hebben durven bedenken. Hij, Scheringa, is altijd een man van `geopenbaarde waarheden' geweest, niet van zelfbedachte leugens. Met dank aan zijn vader, de kleuterleidster in Noord-Scharwoude en zijn oudere zus, die haar hele leven geleden heeft aan het offer van onbespotenheid, na een platonische oorlogsrelatie met een Canadese parachutist.

In een door Phillip Cocu voorgelezen verklaring schaarden de spelers van het Nederlands elftal zich deze week achter de nandrolonverdachten Davids en Frank de Boer. De Oranje's wisten het heel zeker: Davids en De Boer hebben geen dope gepakt. Twijfelen is niet toegestaan. En dus moest er maar eens een nieuwe `Internationale' komen ter bescherming van grote clubspelers. Corporatisme van miljonairs onder een ethische vlag, je lacht je een ongeluk. Waarom niet de populistische buikspreker van God, Nico ter Linden, er bijgehaald om de zondeval alsnog ongedaan te maken? Dat gewijde heerschap is zo mediageil dat hij met een vingerknip ook nog de FIOD-affaires van Ajax, NAC en Feyenoord van het altaar had geveegd.

De onschuldindustrie in Nederland draait op volle toeren. Van Gaal, Cocu, de Volkskrant, Barend & Van Dorp, de eminente dominee, als een gordel van smaragd dekken ze het gesmokkel en geploeter met de mores toe. Mij zal het niet verbazen als er nog voor de start van de voetbalcompetitie een stille optocht wordt gehouden rond het Gelredome. Kaarsjes branden voor de nagedachtenis van Karel Aalbers, als in een kerkgang. De hele meute gesponsord door de Volkskrant en Barend & Van Dorp.

Ik moet dezer dagen vaak denken aan Theo Koomen zaliger, de gevierde radioreporter die intriges en combines, drek en kots, afrekeningen en hypocrisie, kortom het hele scala van ons, mensen, wegtaterde in lyrische ontboezemingen over de geur van masseerolie, de geschramde knieën van Peter Post en de flou artistique die zich uit de sigaar van Kees Pellenaars ontvouwde. Niemand deugt, leve het volk! Koomen was zo doorzichtig als wijwater. Maar liever dat dan de duistere machten die nu de belangen van het onfatsoen zo van harte monopoliseren.

    • Hugo Camps