Wijsmuller in Deense handen

De Deense rederij AP Möller heeft het IJmuidense sleep- en bergingsbedrijf Wijsmuller overgenomen. Het Deense conglomeraat, beter bekend onder de naam Maersk en onder meer eigenaar van de grootste containerrederij ter wereld Maersk/Sealand, neemt alle aandelen over van Wijsmuller, waarvan 18 procent in bezit is van de familie Wijsmuller. Maersk breidt daarmee zijn vloot uit met 150 sleepboten in 21 landen. Wijsmuller, dat vaart in havens over de gehele wereld, komt onder de vleugels van de veel kleinere Möller-dochter Svitzer, dat na de overname van Wijsmuller met Smit Internationale uit Rotterdam en Titan uit de VS tot de drie grootste sleep- en bergingsbedrijven ter wereld gaat behoren.

Een overnamebedrag voor de transactie is niet bekendgemaakt. Maersk, dat ook een overname van Smit Internationale heeft overwogen, neemt de 1.000 werknemers van Wijsmuller over, die actief zijn in havens in Nederland, Engeland, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika, Australië, het Verre Oosten en Litouwen. Svitzer heeft 72 schepen en 620 mensen in dienst, die voornamelijk in Denemarken en Zweden actief zijn. Wijsmuller geniet met name internationale bekendheid in de berging, waar het samen met de bergers van Smit Internationale het predikaat `Hollands Glorie van de wereldzeeën' kreeg opgeplakt. Niettemin is de berging niet meer dan 10 procent van de omzet bij Wijsmuller dat vorig jaar 22,3 miljoen gulden winst maakte op een omzet van 261,9 miljoen.

De overname van Wijsmuller komt niet als een verrassing. Na een mislukte poging van Wijsmuller om via een beursgang in Singapore toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt is het kapitaalkrachtige Maersk, Denemarkens grootste werkgever, de ,,ideale partner '' voor het IJmuidense bedrijf om verder te kunnen groeien. ,,Daarom is deze overname voor de continuïteit van Wijsmuller en onze aandeelhouders uitstekend'', zegt directeur Michiel Wijsmuller.