VU begint geestelijke opleiding moslims

De Theologische Faculteit van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam gaat een islamitische opleiding verzorgen. De studenten worden opgeleid tot geestelijk verzorger. De VU hoopt dat zij een plaats vinden als imam.

De universiteit wil in het studiejaar 2002-2003 beginnen met de opleiding. Het zal van de islamitische gemeenschappen zelf afhangen of ze de theologen aannemen als imam, aldus decaan M. Brinkman. Er is volgens Brinkman bewust voor gekozen om geen imamopleiding te verzorgen met dezelfde opzet als bij de predikantenopleiding, omdat dat zou kunnen leiden tot invloed van buitenlandse moskees. Brinkman: ,,Bij een imam-opleiding moeten we dan aansluiting zoeken bij een stroming, die zich met die inhoud van de studie willen bemoeien. Dat soort problemen hebben we bij de predikanten-opleiding ook gehad met de Samen-op-Weg-Kerken.''

Om invloeden `van buiten' tegen te gaan, worden de islamitische studenten opgeleid tot geestelijk verzorger. Met dat diploma kunnen ze in ziekenhuizen, gevangenissen of het leger aan het werk. Op die plekken is veel behoefte aan geestelijke bijstand voor islamieten. Er is daarom goed uitzicht op een baan, denkt Brinkman. Ook de christelijke opleiding kent de studie geestelijke verzorging.

De nieuwe opleiding wordt opgezet volgens het bachelor/master systeem waarop hogescholen en universiteiten overstappen. De Hogeschool Holland in Haarlem, die al een islamopleiding op hbo-niveau aanbiedt, zal studenten aanleveren voor de opleiding aan de Vrije Universiteit.

Deze kunnen daar aan de VU binnen twee jaar een aan de doctorandustitel gelijkstaande mastergraad halen. Brinkman verwacht dat tien studenten per jaar aan de studie zullen beginnen.

De opleiding is niet gelieerd aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Decaan Brinkman zegt wel een samenwerking met `Rotterdam' overwogen te hebben, maar deze universteit kwam volgens hem afgelopen voorjaar niet door de kwaliteitstoets van het ministerie van Onderwijs. Opleidingen van die universiteit worden daarom niet erkend.