Voor 1000 dollar vooraan de rij

Legaal werken in de Verenigde Staten binnen veertien dagen. Een droom van velen. Binnenkort is het mogelijk, misschien niet voor de miljoenen liefhebbers. Wel voor artiesten, atleten en zakenmensen die tijdelijk in de VS willen werken en die bereid zijn daarvoor duizend dollar neer te leggen.

De Amerikaanse Immigration and naturalization Service (INS) opent vandaag de mogelijkheid tot een snelvisum voor bepaalde categorieën tijdelijke werkers. Niet iedereen kan zo een plekje vooraan de rij kopen. En succes is ook voor $1000 niet gegarandeerd, alleen antwoord binnen twee weken. Volgt antwoord niet binnen die twee weken, dan krijgt de aanvrager zijn 1000 dollar terug. De 1000 dollar komt overigens bovenop de 110 dollar die een aanvraag toch al kost.

Normaal duurt een besluit voor de bijzondere categorieën die nu in staat worden gesteld tot snel zakendoen met de INS twee à drie maanden. Het Premium Processing Program staat niet open voor de miljoenen buitenlanders die jaarlijks een `Green Card', een permanente werkvergunning aanvragen.

The Washington Post, die het commerciële initiatief van de meestal als bureaucratisch afgeschilderde immigratiedienst aan het licht bracht, citeert de directeur van het Center for Immigration Studies die het tweesnelhedenbeleid afkeurt: ,,De regering zou de immigratieaanvraag van iedereen met spoed moeten behandelen.'' Gevreesd wordt ook dat de extra aandacht voor de speciale categorieën aanvragers de wachttijd voor de anderen doet oplopen.

De INS pareert dit bezwaar met de verwachting dat het gouden aanvraagformulier jaarlijks 80 miljoen dollar gaat opbrengen. Daar kan een uitbreiding van het personeel van de dienst met enige honderden medewerkers van worden betaald. Die komt alle aanvragers ten goede.