Voetbalbond in beroep tegen schorsing Davids

De KNVB is gisteren bij de wereldvoetbalfederatie FIFA in beroep gegaan tegen de voorlopige schorsing van Edgar Davids voor wedstrijden van het Nederlands elftal. De juridische afdeling van de bond in Zeist onderzoekt de mogelijkheden van een spoedarbitrage.

De voetbalbond verbaast zich erover dat de middenvelder, die in de Italiaanse competitie bij een dopingtest positief is bevonden op het verboden middel nandrolon, maandag van de FIFA nog wel toestemming kreeg om morgen met Oranje tegen Estland te spelen.

Davids is gisteravond wel met het Nederlands elftal naar de Estse hoofdstad Tallinn gereisd, in de hoop dat hij alsnog mag meespelen. ,,Bovendien willen we zo ook laten zien dat trainers en spelers achter hem staan'', verklaarde Van Gaal voor het vertrek op Schiphol.

Dat de FIFA aanvankelijk op verzoek van de KNVB positief reageerde op de vraag of Davids morgen mocht worden opgesteld en later weer niet, toont volgens de speler aan hoe delicaat en gecompliceerd zijn zaak is. Davids werd bij een dopingtest in de Italiaanse Serie A positief bevonden op 2.35 nanogram per milliliter, terwijl maximaal twee is toegestaan. ,,Ik ben zeer teleurgesteld'', zei de speler van Juventus. ,,Ik vind het heel erg dat dit de voorbereiding op de interland tegen Estland in de war schopt. Er is kennelijk binnen de FIFA iemand teruggefloten.''

Die `iemand' is Véron Mosengo-Omba, secretaris van de tuchtcommissie van de FIFA. In een fax vanuit Seoul zette hij maandag het sein nog op groen voor Davids. Gisterochtend werd de KNVB echter vanuit Zuid-Korea overvallen door een fax van Michel Zen-Ruffinen, secetaris-generaal van de FIFA. Hij maakte bekend dat de wereldvoetbalfederatie alsnog de voorlopige schorsing van de Italiaanse voetbalbond per onmiddellijke ingang heeft overgenomen.

Het beroep van de KNVB lijkt overigens niet veel kans te maken. In de fax van maandag liet de FIFA-employé wel enige ruimte voor een gewijzigd standpunt van de wereldvoetbalfederatie. Mosengo-Omba gaf daarin aan dat Davids speelgerechtigd is tot het tegendeel is meegedeeld of wanneer de tuchtcommissie anders heeft beslist.

In de fax van gisteren benadrukte Zen-Ruffinen echter dat de FIFA, de organisator van het WK en het kwalificatietoernooi, schorsingen van de nationale voetbalbonden overneemt. Straffen voor nationale teams worden van geval tot geval bekeken. Vervolgens wijst hij erop dat doping in strijd is met fair-play en de ethiek van de voetbalsport. Om te eindigen met de mededeling dat Davids aldus is geschorst door de FIFA totdat de Italiaanse voetbalbond de (voorlopige) straf opheft.

Mr. H. Kesler, directeur van de sectie betaald voetbal, zag gisteren in de fax van Zen-Ruffinen nog een minieme kans van slagen voor het beroep. ,,Aan dit stuk ligt geen beslissing van de tuchtcommissie ten grondslag. We weten niet wie dit besluit heeft genomen. Het uitvoerend comité, ofwel het hoogste orgaan van de FIFA? Dat blijkt nergens uit. Als hiermee uitvoering wordt gegeven aan de reglementen van de FIFA moet dat ook in de fax staan. Is niet gebeurd. Er is bovendien sprake van een voorlopige schorsing. Ik heb begrepen dat het een eenmansactie is van voorzitter Blatter. Ik heb de FIFA gebeld en kreeg het verzoek om volgende week dinsdag terug te bellen. De verantwoordelijke heren verblijven in Seoul bij het toernooi om de Confederations Cup. Een regelrechte schande. Bij de KNVB zouden er koppen zijn gerold.''

De Portugese voetbalbond heeft bij de FIFA eveneens protest aangetekend tegen de schorsing van international Fernando Couto. Ook in zijn urine werden sporen van nandrolon gevonden. De eerste wedstrijd die Couto mist is het WK-kwalificatieduel tegen Ierland, morgen in Dublin. ,,We denken goede argumenten te hebben'', aldus voorzitter Madail van de Portugese bond. Hij beticht de FIFA ervan met twee maten te meten, aangezien de FIFA Couto en Davids wel, en de eveneens op nandrolon betrapte Frank de Boer nog niet geschorst heeft.