Veel kritiek op beloften premier in Macedonië

De regering van nationale eenheid in Maceondie heeft verdeeld gereageerd op voorstellen om onder meer de grondwet te veranderen.

Premier Ljubco Georgievski zei woensdagavond in een interview te overwegen de Albanese taal als tweede officiële taal te erkennen en de grondwet aan te passen. In de constitutie zijn de Albanezen een minderheidsgroepering. De Albanese minderheid, de rebellen incluis, eist in de grondwet gelijk te worden gesteld aan de Slavische Macedoniërs.

Maar de leider van de sociaal-democraten, Branko Crvenkovski, heeft gisteren verklaard dat de voorstellen ,,te ver'' gaan. Ook de (Albanese) Partij voor Democratische Welvaart (PDP) wijst het voorstel van de premier van de hand. Volgens hen heeft Georgievski de uitspraken alleen gedaan onder grote druk van de internationale gemeenschap en zou hij er in feite niets voor voelen. ,,We kunnen de manier waarop Georgievski hierover praat niet accepteren'', aldus een kaderlid van de PDP.

Gisteren zei Georgievski dat ,,we de verplichting hebben jegens de internationale gemeenschgap om een Macedonië te scheppen dat de Albanezen past''. Die formulering onderstreept volgens critici van de premier dat Georgievski zwicht voor de druk door iets te beloven waar hij persoonlijk in het geheel niet gelooft.

Zowel de Sociaal-Democratische Partij als de Partij voor Democratische Welvaart trad onlangs na sterke druk van het Westen tot de regering toe. De basis onder de regering van nationale eenheid is echter zeer wankel. Crvenkovski waarschuwde gisteren al dat de regering uiteen kan vallen als gevolg van de voorstellen van Georgievski.

De gevechten in het noorden van Macedonië gaan intussen door. De rebellen, verenigd in het Nationale Bevrijdingsleger (UÇK) hebben de voorstellen ook van de hand gewezen. De president van Macedonië, Boris Trajkovski, heeft de UÇK-strijders een beperkte amnestie of een veilige aftocht naar Kosovo aangeboden maar dit is te weinig naar de zin van de extremisten. Zij meldden door te vechten tot al hun eisen zijn ingewilligd. Een daarvan betreft deelname aan politiek overleg, een eis waarvan geen enkele politieke partij in Macedonië wil weten.

In de dorpen in het gebied zitten duizenden dorpelingen vast. Velen durven het gebied niet te verlaten uit angst voor represailles door leger en politie.