Van de bagger in de drup

Het is pas over, als het voorbij is. Deze Amerikaanse honkbalwijsheid komt ook goed van pas in andere sporten, zoals het Nederlands kampioenschap touwtrekken om baggerbedrijven dat dezer dagen wordt gehouden in Amstelveen (Ballast Nedam), Rijswijk (HBG) en Papendrecht (Boskalis).

Praatte HBG eind vorig jaar al met Ballast Nedam over bundeling van de baggerdivisies en wilde Boskalis dat doorkruisen met een bod van eerst 1 miljard en nu 1,25 miljard gulden op HBG's profijtelijke baggerdochter HAM? Of was het andersom?

HBG hoopt met de alliantie met Ballast Nedam, een kleinere touwtrekker in deze markt, grootmacht Boskalis buiten de deur te houden. Door de krachtenbundeling trekt HBG echter nog meer de aandacht. De samenwerking met Ballast Nedam maakt HBG juist aantrekkelijker voor partijen die in één keer hun slag willen slaan om een dominante positie te krijgen in de mondiale baggermarkt.

De parallel met Ahrend en Samas (kantoormeubels en kantoorartikelen) dringt zich op. Zij wilden vorig jaar fuseren om sterk te staan op hun samenklonterende deelmarkten. In plaats van rust was dit de bel voor de laatste ronde. Nu of nooit.

Grote broer Buhrmann deed een vijandig overnamebod op de fusiepartners, investeringsmaatschappij HAL, die 20 procent van de Ahrend-aandelen bezat, deed met een zakenpartner een bod op Ahrend. De afloop: Ahrend viel in handen van HAL, Samas verkocht zijn kantoorartikelen aan Buhrmann.

Net als bij HBG straalden grote beleggers van Ahrend en Samas onmin uit: fusie? Wij kijken al een tijdje tegen ingezakte beurskoersen aan en wij hebben liever een mooi contant bod.

Opnieuw is de HAL van de partij. Nu als grootaandeelhouder van Boskalis (met 29 procent van de aandelen). In de markt bestaat grote twijfel of Boskalis een overompelend bod op HBG kan betalen, maar HAL kan als partner optreden bij de financiering. En bijvoorbeeld de bouwbedrijven van HBG kopen.

Dat scenario veronderstelt wel dat in het contract tussen HBG en Ballast Nedam geen kleine lettertjes staan dat de baggerbundeling wordt verbroken of dat Ballast Nedam het hele baggerbedrijf krijgt als een machtswisseling bij HBG dreigt.

Wellicht zijn ook aandeelhouders van HBG te porren voor een bod. De beleggingsmaatschappij Farinvest bijvoorbeeld, van de schatrijke Libanees Fares. Hij kent het bouw- en baggerwereldje. In de jaren tachtig was hij eigenaar van HBG's nieuwe partner, Ballast Nedam.

    • Menno Tamminga