Uitgeverij Boom neemt Ons Amsterdam over

Het 52-jarige tijdschrift Ons Amsterdam verschijnt voortaan bij Uitgeverij Boom. Voor De Weekbladpers, waar het maandblad over de geschiedenis van de hoofdstad sinds 1992 verscheen, was het blad met een oplage van 18 duizend exemplaren te klein. Voor Boom past Ons Amsterdam in het voornemen om het historische fonds uit te breiden.

Hoofdredacteur Peter-Paul de Baar kreeg enkele maanden geleden te horen dat de Weekbladpers-groep (waartoe behalve de uitgeverijen De Arbeiderspers, Querido en de Bezige Bij ook tijdschriften als Voetbal International en Vrij Nederland behoren) niet verder wilde met Ons Amsterdam. ,,Daar heb je mee te leven'', zegt De Baar. ,,We pasten niet meer in de prioriteiten. Wij kunnen niet het aantal abonnees halen dat zij verlangen. Als een volledige verrassing kwam het niet. De afgelopen tijd besteedde de uitgeverij al minder tijd aan zaken als abonnementenwerving.'' De nieuwe uitgever, Boom, is wel bereid extra geld in het blad te steken. Bovendien werkt de redactie van Ons Amsterdam al langer aan de verbetering van het blad, dat kampt met een verouderend abonneebestand.

Volgens Hendrik-Jan Schoo, die bij de Weekbladpers de tijdschriften onder zijn hoede heeft, zijn er geen plannen om behalve Ons Amsterdam nog andere bladen af te stoten. ,,Ons Amsterdam is ons zeer dierbaar, maar we willen ons op grotere bladen richten. In de doelgroep van het blad zitten wat dat betreft weinig mogelijkheden.''

    • Arjen Fortuin