Turkse minister treedt af

De Turkse minister van Privatisering, Yüksel Yalova, is gisteren aftreden nadat hij publiekelijk zijn twijfel had geuit over de mogelijkheid op korte termijn de tabaksindustrie te dereguleren. De opmerkingen van de minister leidden tot een paniekreactie op de Turkse beurs. Veel waarnemers zagen de twijfel van de minister als een nieuw teken dat de huidige regering het toch wel erg moeilijk heeft met de herstructurering van de Turkse economie. Op instigatie van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), dat Turkije na de koersval van de nationale munteenheid met een noodkrediet uit de brand heeft geholpen, buigt de regering zich nu over een reeks wetsvoorstellen die de economie een gezondere basis moet verschaffen. Na zijn aftreden zei Yalova dat zijn opmerkingen verkeerd waren begrepen, maar volgens premier Ecevit is het goed dat hij toch is afgetreden. ,,Ons land maakt een erg moeilijke periode mee'', aldus Ecevit. ,,Door af te treden heeft de minister geholpen de paniek te overwinnen''.

De paniek rond de opmerkingen van de minister voor privatisering onderstreept dat er in Turkije grote twijfel bestaat over het vermogen van de huidige coalitie om de economie in rustiger vaarwater te brengen. Bijna elke week is er een nieuwe crisis binnen de regeringsploeg. Zo ontstond er maandag tijdens regeringsberaad grote commotie over plannen om de landbouwprijzen opnieuw te bepalen. Het IMF wil dat die prijzen zo dicht mogelijk bij het wereldmarktniveau komen te liggen, maar met name partijen die een groot aantal boeren onder hun kiezers hebben maakten daar bezwaar tegen.