Toekomst zonder zekerheden

Getergd en onder druk van de dopingperikelen speelt het Nederlands elftal morgen in Tallinn de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. Aanvoerder Frank de Boer realiseert zich dat ook voor hem een schorsing dichterbij komt.

Frank de Boer leeft tussen hoop en vrees. Speelt hij volgend seizoen weer voor Barcelona of zit hij thuis in Monnickendam? Wordt het later in het jaar in Japan en Korea het hoogste voetbalpodium of de stacaravan in Lunteren?

Hoewel hij aanvankelijk nogal laconiek op `zijn' dopingaffaire heeft gereageerd, gaat de Noord-Hollander zich steeds meer zorgen maken. Met de schorsing van Edgar Davids voelt de aanvoerder van het Nederlands elftal dat ook voor hem de spanning toeneemt. Geschokt reageerde hij gisteren op de uitsluiting van Davids. ,,Het is niet te bevatten dat een paar hoge piefen zo maar iemand buitenspel kunnen zetten. Zeker als het gaat om zo'n laag nandrolongehalte. Vijfendertighonderdste te veel, dat is toch niets? Deze heren kunnen beslissen over het einde van iemands voetballoopbaan. Ik realiseer me nu meer dan ooit dat ook voor mij een schorsing steeds dichterbij komt.''

Nadat eerder deze week ook de contra-expertise van de dopingtest positief bleek, hangt De Boer een mogelijke staf van maximaal twee jaar uitsluiting boven het hoofd. Zijn zaak dient op 14 juni. De Boers advocaat, mr. C. Hellingman, heeft hem nog niet gerust kunnen stellen over de reglementen van de UEFA, die zouden afwijken van de voorschriften van het Italiaans en Internationaal Olympisch Comité (IOC). De reglementen van de tuchtcommissie van de Europese voetbalunie – De Boer werd betrapt na een UEFA-Cupwedstrijd – zouden bepalen dat een straf pas kan worden opgelegd als bewezen is dat er sprake was van bewust `pakken'. De Boer: ,,Maar er zijn ook weer regeltjes die dit tegenspreken.''

Hij voelt dat een zware juridische strijd op het punt staat te beginnen. ,,Het moment breekt aan dat er belangrijke beslissingen vallen. Je moet nu je strategie bepalen. Toch heb ik er nog geen moment van wakker gelegen. En in het veld? Nee, ik heb er ook geen bal verkeerd door getrapt. Alleen in het Nederlands elftal tegen Cyprus was mijn spel natuurlijk niet om over naar huis te schrijven. Maar na die wedstrijd hebben we allemaal wat goed te maken. Nee, ik blijf geloven in de goede afloop. Het is nu eerst afwachten wat de UEFA gaat doen. Het voordeel is dat meerdere spelers in hetzelfde schuitje zitten. Daardoor komt er tenminste een discussie op gang.''

Geërgerd heeft hij zich voornamelijk aan de ongenuanceerde meningen die hier en daar in de media werden geventileerd. ,,Ik kan me behoorlijk ergeren aan mensen die mijn integriteit in twijfel trekken. Ik zou de vermoorde onschuld spelen, heb ik gelezen. Hoe komen ze erbij? Ik ben nog steeds verbaasd over deze affaire. Ik, Frank de Boer positief bevonden. Het kan dus.''

Naar de oorzaak van het hoge nandrolongehalte in zijn urine blijft het voor De Boer nog steeds gissen. In de voeding, vitaminen en voedingssupplementen die werden verstrekt bij het Nederlands elftal heeft het dus niet gezeten. De middelen uit zijn toilettas die hij afgaf bij een laboratorium in Groningen waren echter van hetzelfde fabrikaat. ,,Maar hier kan juist dat ene, vervuilde voedingssupplement bijzitten. Ik verwacht de uitslag van dit onderzoek binnen een week. Ze hebben voor mij het hele laboratorium moeten verbouwen.''

Van diverse kanten kreeg hij steunbetuigingen. In het trainingskamp van het Nederlands elftal toonde Ruud van Nistelrooij warme belangstelling. Vooral de opmerkingen van Barcelona-president Joan Gaspart staken hem een hart onder de riem. ,,Het is belangrijk dat een club in je gelooft. Gaspart kent mij goed, hij weet hoe ik ben en leef. Hij zal me tot het einde steunen.''

Ondanks de dopingaffaire verwacht De Boer binnen enkele dagen een telefoontje met de mededeling dat FC Barcelona akkoord gaat met een tussentijdse verlenging (en verbetering) van zijn contract tot 2004. In de Catalaanse hoofdstad wil hij graag de herfst van zijn loopbaan beleven.

Nu Valencia-trainer Cúper heeft bedankt voor de eer om vanaf volgend seizoen Barcelona te coachen, ziet De Boer in Ronald Koeman een geschikte kandidaat om de vacature in Camp Nou op te vullen. De huidige trainer van Vitesse is volgens De Boer niet te licht en onervaren voor de functie. ,,Hij heeft zich al voldoende bewezen. Hij is nu een volwassen trainer. Ik heb goede ervaringen met Ronald opgedaan als assistent-bondscoach van Hiddink op het WK in 1998. In Barcelona is Koeman nog steeds een held, een god. Hij heeft immers de Europa Cup 1 naar Catalonië gebracht met die vrije trap op Wembley.''

    • Erik Oudshoorn