Tegen Priem twee jaar voorwaardelijk geëist

De officier van justitie van de rechtbank in Reims heeft tegen ploegleider Cees Priem van de wielerformatie TVM vanmiddag een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en een boete van 33.000 gulden geëist. Tegen ploegarts Andrei Michailov werd achttien maanden voorwaardelijk geëist en een boete van 33.000 gulden. Tegen verzorger Jan Moors werd een voorwaardelijke celstraf van tien maanden en een boete van 10.000 gulden geëist.

De Franse aanklager achtte de drie verdachten in het dopingproces verantwoordelijk voor het structureel gebruik van verboden middelen. ,,Meneer Priem organiseert en financiert doping'', noemde hij de ploegbaas van de inmiddels opgeheven wielerploeg als aanstichter.

De aanklager verweet Priem een premiestelsel te hebben ingesteld waarbij een klein percentage bestemd was voor dopingprodukten. Priem reageerde vanmiddag teleurgesteld dat tegen hem de zwaarste straf werd geëist. ,,Gelijk hebben gelijk halen zijn twee dingen. Ik zal doorvechten'', aldus Priem.

De aanklager was van mening dat de leiding van TVM ten onrechte de Russische dokter Michailov verantwoordelijk heeft verklaard voor de vondst van EPO. De aanklager vergeleek het dopingproces van TVM met het dopingproces van Festina. Bij deze Franse wielerploeg werden afgelopen najaar voorwaardelijke celstraffen uitgesproken.

Bij Festina hebben bijna alle verdachten, inclusief kopman Richard Virenque, bekend doping te hebben gebruikt en verhandeld. Bij TVM ontkennen de verdachten elke betrokkenheid bij verboden middelen.

Een advocaat van de Franse douane achtte vanochtend georganiseerd gebruik van verboden middelen ook bewezen. Hij vergeleek het probleem van de drugshandel met dopinghandel. Volgens de advocaat was Priem de spil in het dopingsysteem van TVM. Hij vroeg zich af waarom de ploegleider een arts uit de Sovjet-Unie had gevraagd zijn renners van medicijnen te voorzien. ,,In dat land zaten de sporters op extreem jonge leeftijd aan de dope'', verwees hij naar het sportsysteem in het Oostblok.

Priem, Moors en Michailov worden in Reims verdacht van het importeren, vervoeren en in bezit hebben van gevaarlijke stoffen en tot het aanzetten tot gebruik van doping.

Aanleiding voor de rechtszaak in de Noord-Franse stad was de vondst van 104 ampullen van het bloeddopingmiddel EPO in een materiaalwagen van TVM in 1998. Priem zat tijdens de Tour de France van dat jaar tien dagen in voorarrest en had vier maanden beperkte bewegingsvrijheid. Ploegarts Michailov heeft al vier maanden in de cel gezeten.

De verdediging van TVM hield later in de middag haar slotpleidooi.

De rechtbank in Reims doet naar verwachting over vier weken uitspraak.

    • Jaap Bloembergen