Staal en testosteron

,,He slams, he rams, he silences the lambs.'' Zo wordt een van de robots die deelnemen aan het televisieprogramma Battle Bots omschreven. De hysterisch schreeuwende presentator prijst de kracht en de wapens van de robot Voltarc die het opneemt tegen Biohazard. Het doel van het spel, dat in Fort Mason in San Francisco plaatsvindt, is simpel. De robot die zijn tegenstander de meeste schade toebrengt wint. Het ultieme doel is de totale vernietiging van de tegenstander.

De vriendin van de maker van Biohazard kijkt sip als de robot zwaarbeschadigd uit de strijd komt. Haar vriend heeft ruim 30.000 gulden aan Biohazard besteed en bijna al zijn vrije tijd in de garage doorgebracht.

De meeste robots zijn tamelijk eenvoudige machines die zijn gebouwd om zoveel mogelijk aanvallen af te weren. Het zijn platte dozen met wieltjes. Een uitzondering is Mechadon van Team Sinister. Mechadon ziet eruit als een reusachtig insect met scherpe poten. Het is een van de weinige robots die zichzelf kunnen voortbewegen. Twee leden van Team Sinister zijn professionele robotbouwers die voor filmstudio's werken.

De elegante Mechadon heeft geen schijn van kans tegen Rammstein, een stalen doos met zes wielen die veel wendbaarder is. Rammstein drijft Mechadon in een hoek en wint op punten.

Battle Bots, de opvolger van Robot Wars dat in 1997 na vier jaar moest stoppen vanwege ruzies over geld, is een feest van staal en testosteron. Er wordt aan één stuk door geschreeuwd, gevloekt en gesleuteld. Niemand zal het hardop zeggen, maar vrouwen horen er niet thuis. De enige vrouwelijke deelnemer, de 14-jarige Lisa Winter, wordt door de presentatoren neerbuigend behandeld. Als haar robot, gemaakt van een zandbak in de vorm van een lieveheersbeestje met gemene cirkelzagen in de kap, wat schade oploopt, weten de presentatoren meteen te vertellen dat Lisa niet zo handig is met de afstandsbediening en dat de robot constructiefouten vertoont. Mannelijke verliezers steken ze een hart onder de riem door de kwaliteiten van de robot nog eens te prijzen.

Battle Bots, V8, 19.40-20.05u.

    • Marie-José Klaver