Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portret van generaal Cammaert die de afgelopen maanden de VN-vredesmissie in Eritrea leidde. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. O.a. aandacht voor de verwachte verkiezingswinst van premier Tony Blair volgende week donderdag en schrijver Gore Vidal over de wens van de ter dood veroordeelde Amerikaans Timothy McVeigh zijn executie uit te stellen. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Die ZDF-reportage. Over de speciale Berlijnse politie-eenheid die in burger zakkenrollers tracht te arresteren. Het zijn georganiseerde bendes die zeer behoedzaam opereren. ZDF, 21.15-21.45u.

PRAATPROGRAMMA

Nieuws aan tafel. De presentatoren Ivo Niehe, Wouke van Scherrenburg en Huub Stapel bespreken o.a. straffen voor Marokkaanse criminelen, het rapport van ex-Rabobank-topman Wijffels over de veeteelt en van fraude verdachte publieke figuren als voetballer Arveladze, Ajax-penningmeester Van Os, voetballer Frank de Boer, ex-Philipsman Boonstra en ex-voorzitter van Vitesse Aalbers. RTL4, 21.30-22.00u.

Barend & Van Dorp. Laatste uitzending van het seizoen met komiek André van Duin en televisiemaker Boudewijn Büch. RTL4, 22.45-23.45u.

KUNST & MUZIEKBeat route. Herhaling uit 1998 van de muziekserie met aandacht voor flamenco en stierengevechten. Ned.3, 20.30-21.00u.

Eerste druk met Midas. Het boek De ontknoping van Herman Vuijsje en Riemer Reinsma is de aanleiding voor Midas Dekkers om in Italië en Amerika na te gaan waarom mannen al of geen stropdas dragen. Ned.3, 21.00-21.30u.

Kwestie van smaak. Tekstschrijver Ivo de Wijs licht zijn theateragenda toe. Ned.1, 21.38-22.23u.

Stardust. Onder meer een gesprek met Ryclef Rienstra en Rieks Hadders (Filmmuseum) over het recentelijk overlijden van filmmaker Frans van de Staak. Ned.3, 23.07-23.37u.

AMUSEMENT & SPORT

Battle bots. Zie TV-vooraf. V8, 19.40-20.05u.

Studio Spaan. Afsluiting van het seizoen met o.a. het PSV-koppel Eric Gerets en voorzitter Harry van Raaij. Verder een reportage over Sparta die de nacompetitie moet winnen om in de eredivisie te blijven. Ned.3, 21.30-22.00u.

FILM

Black-out (Marcel Visbeen, 2001, Ned.). Eerste aflevering van een serie korte films van jonge Nederlandse scenarioschrijvers en regisseurs. Max wordt met een bloedende wond wakker in een cel en heeft een totale black-out. Een spoor van drank, frustratie en geweld besmeuren de mist in zijn hoofd. Ned.3, 19.57-20.30u.

Mannequin on the Move (Stewart Raffill, 1991, VS). Vervolg op Mannequin (1987) is absurde komedie waarin andermaal een etalagepop tot leven komt. Met Kristy Swanson. Net5, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

No Way Out (Roger Donaldson, 1987, VS). Vaardige, in politiek Washington gesitueerde thriller wordt ontsierd door verwarrende ontknoping. Minister Gene Hackman vermoordt minnares. Zijn liefdesrivaal Kevin Costner leidt onderzoek en blijkt zelf de voornaamste verdachte te zijn. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Angie (Martha Coolidge, 1993, VS). Regisseuse van Rambling Rose maakte een leerzame publieksfilm over een psychiatrisch syndroom. Geena Davis, een alleenstaande moeder uit de Italiaanse wijk van Brooklyn, laat kind in de steek om eigen 20 jaar eerder verdwenen moeder te zoeken. VRT, 22.05-23.48u.

Death Wish (Michael Winner, 1974, VS). Harde, omstreden vigilantiefilm zou vaak geïmiteerd worden. Zakenman Charles Bronson neemt eigenhandig wraak op schurken die zijn vrouw vermoordden en zijn dochter tot plant reduceerden. Zwarte humor maakt origineel net iets verteerbaarder dan de vervolgen. SBS6, 23.05-0.40u., met reclame.

Lea (Ivan Fila, 1997, Duitsland/Tsjechië). Echo van The Piano klinkt door in filmdebuut van Fila. Een lyrisch psychologisch drama over de morbide verstandhouding tussen de getraumatiseerde, zwijgzame, 21-jarige, Slowaakse titelheldin en de veel oudere, wrede Duitse meubelrestaurateur. Gisteren door Hans Beerekamp besproken. Ned.3, 23.37-1.15u.

. A Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1971, Engeland). Kubricks klassieke herschepping van Anthony Burgess' moraliteit waarin een gewelddadige tiener tot robot wordt gemanipuleerd en vice versa. Conservatieve censuurlobby placht destijds - 28 jaar vóór Natural Born Killers - alle jeugdcriminaliteit aan deze film toe te schrijven. Met Malcolm McDowell. Net5, 23.40-1.45u., met reclame.

Flamenco (Carlos Saura, 1995, Spanje). Zie Film-vooraf. Canvas, 23.50-1.30u.

Needful Things (Fraser Clarke Heston, 1993, VS). Door zoon van Charlton geregisseerde Stephen King-verfilming wil doorgaan voor parabel over hebzucht maar is een magere zedenschets over duivelse antiquair (Max von Sydow) die nietsvermoedende medeburgers terroriseert. BBC1, 0.10-2.10u.

Shy People (Andrei Kontsjalovski, 1987, VS). Cameraman Chris Menges draaide in de bayou van Louisiana weergaloze beelden voor broeierig familiedrama met overgewicht aan Grote Thema's. Op zoek naar haar familie stuit nuffige Cosmopolitan-journaliste Jill Clayburgh op primitieve nederzetting van rechtlijnige Barbara Hershey. BBC2, 1.20-3.15u.

Dr. Giggles (Manny Cotto, 1992, VS). Bloederige griezelthriller waarin uit inrichting ontsnapte psychopaat Larry Drake grotesk uit moorden gaat in zijn geboortedorp. BBC1, 2.10-3.40u.

The Bad News Bears Go to Japan (John Berry, 1978, VS). Derde en laatste film over het populistische kinderhonkbalteam. Beroepsgokker Tony Curtis denkt er een slaatje uit te slaan. Morgen, SBS6, 11.55-13.30u., met reclame.