Rondehoep

Jammer voor Doeschka Meijsing, dat de Rondehoep, die zij begin mei altijd doet, zo'n wanhoopsoffensief is geworden. (CS 11-5). Maar de Rondehoep bevindt zich ook helemaal niet zoals zij schrijft – in de driehoek tussen Ouderkerk, Vinkeveen en Uithoorn. Als je de Rondehoep wilt fietsen moet je inderdaad in Ouderkerk aan de Amstel beginnen, langs de Bullewijk en de Waver tot de Stokkelaarsbrug, maar dan moet je niet zoals zij doet – linksaf slaan, langs de Winkel (die zonder meer ook prachtig is), maar gewoon doorrijden, langs de Oude Waver. Je komt dan vanzelf bij de Amstel, aan de overkant zie je Nes aan de Amstel liggen. De Amstel volg je tot je weer terug bent in Ouderkerk. Je moet dan inderdaad tweemaal onder de A9 door. Ik weet zeker dat Nescio voor het grootste deel ook nog van die fietstocht genoten zou hebben. Dat hij tweemaal onder de snelweg door had gemoeten zou hij wel niet leuk gevonden hebben.

Dat Doeschka Meijsing ten slotte in het Industriegebied verdwaald raakt, is haar eigen schuld. Ook al zegt ze dat ze de Rondehoep elk jaar doet, ze had gewoon een goeie kaart moeten meenemen. Verder moeten haar wat onzorgvuldigheden worden vergeven. Met de opmerking dat je de Rondehoep in de Wibautstraat begint, sticht je alleen maar verwarring. En dat ze, nadat ze Zorgvlied was gepasseerd, onder de A2 door moest, klopt niet. Want onder die weg was ze blijkbaar ongemerkt al doorgegaan. Het is onder andere de Ringweg die je voorbij Zorgvlied tegenkomt.

Wat haar niet kan worden vergeven is haar inconsequentie. Als je eerst schrijft: ik kan de A1, de A2 en de A4 wel dromen, dan moet je niet even later schrijven dat, als je er als fietser onderdoorgaat, de snelweg boven je hoofd jankt en je tot stakker bombardeert, zonder daarbij schuldbewust het hoofd te buigen in het besef dat je daar zelf, al dromend, dus vaak aan meedoet.

    • Jan Freeke Amsterdam