Rechtbank gunt Charles Z. drie vrije dagen

De 45-jarige Charles Z., verdachte in een zeer omvangrijke drugszaak, mag van de rechtbank in Amsterdam drie dagen vrij rondlopen, tot ongenoegen van de officier van justitie. De rechtbank besloot dit gisteren tijdens een proforma-zitting, na een verzoek van Z. De voormalig autocoureur en veroordeeld drugshandelaar wil zijn geestelijk gehandicapte pleegdochter bijstaan en hij wil de uitvaart van de grootmoeder van zijn partner bijwonen. De pleegdochter is vermoedelijk slachtoffer geworden van een zedenmisdrijf.

In maart vroeg Z. ook al om schorsing om het meisje bijstand te verlenen, maar toen wees de rechtbank dit af. Het college vreesde toen dat Z. zou vluchten. Z. hangt nog steeds een claim van justitie boven het hoofd van enkele tientallen miljoenen in verband met een vorige drugszaak. Daarbij riskeert hij in de nieuwe zaak een jarenlange celstraf en andermaal een miljoenenclaim. De rechtbank was ditmaal bereid de verdachte op zijn `woord als man' te geloven dat hij vrijwillig zal terugkeren naar zijn cel. Z. mocht het huis van bewaring vanochtend verlaten en moet zich daar maandagochtend weer melden. Als waarborg moet hij 75.000 gulden ter griffie van de rechtbank deponeren. Officier van justitie J.Plooy noemde deze borgsom ,,een lachertje'', gezien de vele miljoenen die Z. na zijn vrijlating in 1997 met de handel in hard- en softdrugs verdiend zou hebben. Z. zelf bood aan een grotere borg te deponeren: `twee-, driehonderdduizend gulden'. Hij zei erbij: ,,Dat moet wel even overlegd worden, maar dan moet het wel maandag terug zijn.''

Z. werd in november opnieuw gearresteerd. Hij wordt verdacht van het leiden van diverse criminele organisaties, die samen verantwoordelijk zijn voor tientallen drugstransporten – overwegend hasj, maar ook amfetamine. Z. had een vuurwapen op zak waarmee hij een lid van een arrestatieteam bedreigde toen hij werd opgepakt in een hotel in Naarden.

In binnen- en buitenland is een aantal medeverdachten gearresteerd, maar justitie zoekt nog intensief naar een belangrijke handlanger van Z. Dit gegeven was een van de bezwaren tegen Z.'s tijdelijke vrijlating. De officier is bang dat Z. de gelegenheid zal nemen deze verdachte ,,nog verder'' buiten bereik van justitie te brengen.

Volgens Plooy zal het nog maanden duren voordat het onderzoek tegen Z. en de zijnen is afgerond. Een inhoudelijk proces wordt niet eerder dan eind september verwacht. Het openbaar ministerie heeft met twee getuigen afspraken gemaakt om belastende verklaringen tegen Z. te krijgen.

Het gerechtshof in België veroordeelde woensdag een verdachte in een drugszaak tot vijftien jaar cel, nadat de rechtbank het openbaar ministerie in eerste aanleg niet-ontvankelijk had verklaard.

Dat vonnis is een meevaller voor Plooy, want de Belgische zaak was het startpunt voor de Nederlandse zaak tegen Z. Zijn advocaat Doedens heeft tot dusver kunnen betogen dat de niet-ontvankelijkheid een valse start is geweest in de zaak tegen zijn cliënt.