President Eritrea zwaar onder vuur

Voor het eerst in de geschiedenis van het onafhankelijke Eritrea hebben vijftien prominente politici en militairen openlijk felle kritiek geleverd op president Issayas Aferworki. Ze verwijten hem op illegale wijze te regeren en beschuldigen hem van dictatoriale neigingen.

Dergelijke kritiek is zonder precedent en wijst op een splitsing in de regeringspartij, het Volksfront voor Democratie en Gerechtigheid (PFDJ).

De open brief aan Issayas verscheen gisteren op het internet. Onder de ondertekenaars zijn invloedrijke ministers, zoals Petros Solomon, en hoge militairen. In een scherpe analyse van de afgelopen tien jaar verwijten ze Issayas dat hij de traditie van collectief bestuur, zelfkritiek en openheid overboord heeft gezet.

,,Het is duidelijk dat ons land zich in een crisis bevindt. Deze crisis is het resultaat van de zwakte van de PFDJ en de regering, en de invasie van ons land door de vijand [Ethiopië]'', aldus de brief. Het land zou na de onafhankelijkheid vier jaar bestuurd worden door een interim-regering, waarna verkiezingen onder een nieuwe grondwet zouden plaatsvinden. Dat is echter nooit gebeurd. Bijeenkomsten van het centrale comité van de (enig toegestane) partij van de regering vinden nauwelijks nog plaats, die van het interim-parlement evenmin. De ondertekenaars zeggen Issayas vergeefs te hebben gevraagd deze bijeenkomsten te organiseren. ,,Issayas is daarom de enige die nog beslissingen neemt'', aldus de brief.

De dissidenten zeggen dat er door dit niet-transparante beleid fouten zijn gemaakt in de oorlog met Ethiopië. Ook zouden er onrechtmatig mensen in het gevang zitten en heeft het interim-parlement zich nooit over de nationale begroting kunnen uitspreken. ,,Wegens zijn manier van optreden heeft Issayas het vertrouwen verloren van vele partijleden en de bevolking.''

Issayas schrijft in een kort antwoord dat hij zich altijd tolerant heeft opgesteld. ,,Ik vraag jullie opnieuw deze foute weg niet in te slaan en jullie verstand te gebruiken'', aldus de president.

Zo gemakkelijk zal hij zich er vermoedelijk niet vanaf kunnen maken. De ondertekenaars behoren tot de harde kern van strijders voor de onafhankelijkheid. Issayas ziet zich voor het eerst geconfronteerd met een sterke oppositie. Tijdens de oorlog stond iedere Eritreeër achter hem. Issayas heeft steeds gezegd dat er wegens de oorlog nog geen verkiezingen kunnen plaatshebben. Dat argument is nu door de dissidenten onderuit gehaald.

    • Koert Lindijer