POTTERHOEKJE

Stemmen bij Potterfilm?

PAS OVER EEN maand zal de Nederlandse filmmaatschappij beslissen wie de stemmen gaan `doen' bij de eerste verfilming Harry Potter en de Steen der Wijzen. Dat zei Diane Borst van Warner Bros. Nederland gisteren tegen het Potterhoekje. Kinderen, onder wie Potterhoekjes-lezers deden vorige week voorstellen. Daar wordt ook naar gekeken. Veel meisjes vulden bij de naam van Hermelien hun eigen naam in. Andere voorstellen waren: bij Hagrid: voetbaltrainer Willem van Hanegem (die wel wat op Hagrid zonder baard lijkt) en Joost Prinsen. Loes Luca zou een goede tante Duffeling zijn, maar volgens anderen weer een goede prof. Anderling. Voor Perkamentus werd de stem van Kees van Kooten genoemd, en de stem van Sinterklaas. Wie de stem van Harry moest doen vulden de meeste kinderen niet in. Er was een suggestie om hem de stem van Ruud Feltkamp, de jongen die Kruimeltje speelde, te geven.

De stem van Harry's oom

DE OOM VAN Famke Houthoff, Edward Reekers, gaat waarschijnlijk de stem van Harry Potters oom, Herman Duffeling inspreken. Hij deed dat al voor de korte voorfilm. Want Famke's oom is `stemregisseur' bij het inspreken van films. Famke vroeg hem hoe dat gaat.

Het inspreken van stemmen voor de film van Harry Potter en het vinden van de juiste stem bij een persoon is helemaal niet zo makkelijk. Je moet zorgen dat het ingesproken geluid klopt met de bewegingen van de mond. Soms wordt er een woord weggelaten of toegevoegd omdat het anders niet klopt. Het inspreken en vertalen van een film kost veel tijd, zo 2 weken voor het vertalen, 2 a 3 weken voor het inspreken en 1 week voor het mixen. Mixen is zorgen dat het volume van de stem klopt met de afstand waar een persoon staat. Dichtbij klinkt een stem harder dan ver weg. Bij het zoeken van stemmen wordt er gebruik gemaakt van lijsten met namen van acteurs en van casting bureaus. Bij het zoeken naar een stem wordt erop gelet of de stem lijkt op de originele stem van de Engelse versie, en of de eigenaar van de stem kan acteren met zijn stem en er wordt gekeken naar gevoel voor ritme. Bij het inspreken van de stemmen is er iemand nodig die alles regelt, zorgt dat de mensen zich op hun gemak voelen en zorgt dat de teksten passen. Degene die dat onder andere regelt noem je een regisseur.

Bij de Harry Potter film gaat Edward Reekers dat waarschijnlijk doen, want hij heeft daar ervaring mee. Hij heeft de trailer van de Harry Potter film geregisseerd, en hij gaat waarschijnlijk ook de stem van de oom van Harry doen. Ook heeft hij de film Spot en Skip geregisseerd. De Harry Potter film is in december in de bioscoop te zien.

(Eigen nieuws Famke Houthoff, 12, Berkenwoude, met medewerking van Edward Reekers)