Politieke amateur

Volgens zijn persoonlijke mythologie belichaamt Alejandro Toledo (55) de Peruaanse versie van de Amerikaanse droom: van straatarm half-indiaans schoenpoetsertje tot misschien wel president.

Het campagneteam van Toledo, die althans op papier de beste kansen heeft zondag de nieuwe president van Peru te worden, heeft daaraan toegevoegd dat hij in feite de reïncarnatie is van de grote vijftiende eeuwse Incakoning Pachacutec. De 27 miljoen Peruanen stammen in meerderheid af van de Inca's.

Het leven van Alejandro Toledo, wiens vader stratenmaker was in een bergdorpje, verliep in feite al vroeg anders dan dat van zijn collega-schoenpoetsers. Door zijn uitstekende resultaten op school won hij een studiebeurs aan de universiteit van San Francisco en de prestigieuze universiteit van Stanford.

De jonge econoom was vervolgens achtereenvolgens onder meer `visiting scholar' aan het Harvard instituut voor internationale ontwikkeling, hoogleraar economie en financiën, en medewerker van de Verenigde Naties en van de Wereldbank. Toledo's liberale visie op economische vraagstukken heeft hem de lieveling gemaakt van de internationale financiële wereld. Zijn kandidatuur wordt dan ook door de meeste financiële instellingen in Wall Street met welgevallen bekeken.

Toledo is gehuwd met de Belgische Eliane Karp. Samen hebben zij een dochter. Volgens aantijgingen van zijn politieke tegenstrevers, gedaan tijdens de verkiezingscampagne, zou Toledo ook de vader zijn van een inmiddels dertienjarige dochter van een minnares, maar dit heeft hij zelf steeds ontkend.

Hoewel Toledo's etnische en economische geloofspapieren in zijn voordeel werken, wordt hij algemeen beschouwd als een politieke amateur. Daar staat weer tegenover dat hij als voorman van de beweging `Peru Posible' veel krediet kreeg bij een groot deel van de Peruanen door zijn succesvolle en hardnekkige oppositie vorig jaar tegen de toenmalige autocratische president Fujimori. Diens val in het najaar van 2000 wordt toegeschreven aan de pressie van menigten die hun idool Toledo op handen dragen.