Paralititan was 70 ton dino

Amerikaanse geleerden hebben in de Egyptische woestijn een deel van een skelet opgegraven van een enorme viervoetige dinosaurus die 24 tot 30 meter lang was en meer dan 70 ton woog. Daarmee is Paralititan stromeri, zoals de onderzoekers hem doopten, de op een na grootste dinosaurus die op aarde heeft geleefd. Alleen de eerder in Zuid-Amerika gevonden Argentinosaurus was groter.

De vondst, die vandaag is gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science, geeft mogelijk een antwoord op een mysterie in de paleontologie: er zijn ten minste drie forse vleesetende dinosaurussoorten in Afrika aangetroffen, maar elk spoor ontbrak van wat er op hun menu moet hebben gestaan. De grote, plantenetende Paralititan leverde zeker voldoende vlees om zulke grote roofdieren van te laten leven.

De Amerikanen berekenden de grootte van het dier aan de hand van het ongeschonden rechter opperarmbeen (1,69 meter lang, 180 kilo zwaar). Uit dit bot leidden zij ook af dat Paralititan nauw verwant moet zijn geweest aan Argentinosaurus. Beide giganten waren planteneters met lange nek en staart. De dieren leefden zo'n 90 miljoen jaar geleden, en op dat moment waren de continenten Afrika en Zuid-Amerika nog maar net uit elkaar gedreven. De onderzoekers denken dat de dieren zijn ontstaan uit een gemeenschappelijke voorouder, waarna de soorten zich apart hebben ontwikkeld.

De Bahariya oase, waar de onderzoekers de resten van Paralititanontdekten, ligt 300 kilometer ten zuidwesten van Kairo. De plek was in de jaren dertig al bezocht door de Duitse paleontoloog Ernst Stromer von Reichenbach, maar zijn vondsten zijn in 1944 tijdens een bombardement op München verloren gegaan. Niemand had meer naar de vindplaats omgekeken, tot de Amerikanen in 1999 een expeditie opzetten, met de vondst van Paralititan als resultaat. Van de opgraving is een film gemaakt, `The lost dinosaurs of Egypt', die komende herfst in première zal gaan.