Nederlandse antiquairs in Frankrijk veroordeeld

Een rechtbank in het Franse Pontoise heeft twee Nederlandse antiquairs veroordeeld wegen het helen van gestolen kunstwerken. Martinus van L. en Petrus S. kregen beiden achttien maanden cel waarvan tien voorwaardelijk. Ook moeten de twee een boete betalen van 100.000 Franse francs, ofwel ongeveer 33.000 gulden.

De Nederlanders zijn veroordeeld voor heling van kunstvoorwerpen die in 1996 uit het Franse nationale museum van de Renaissance bij Parijs werden gestolen. Het grootste deel van de buit bestond uit zes tapijten uit de zestiende eeuw en zes kleine beelden.

De gestolen waar, met een geschatte waarde van ongeveer 4 miljoen gulden, werd in maart teruggevonden op een vlooienmarkt in Parijs.

In een kluis die op naam stond van Martinus van L. werden bovendien verschillende antieke klokjes gevonden die werden ontvreemd uit het Renaissance museum van Fontainebleau.

De advocaat van Petrus S. stelt dat zijn cliënt uit goed vertrouwen handelde omdat S. de kunstvoorwerpen teruggaf nadat hij er achter kwam dat het om gestolen waar ging.

De identiteit van de daders van de diefstal uit het Franse nationale museum van de Renaissance in het kasteel van Ecouen bij Parijs is nog steeds onbekend.