Na Ferdinandusse weer buitenlands geschenkauteur

Volgend jaar wordt de cadeauthriller van de Maand van het Spannende Boek weer geschreven door een buitenlander. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek maakt volgende maand bekend wie dat zal zijn. Dit jaar werd nog een Nederlandse auteur, Rinus Ferdinandusse, gevraagd het traditionele geschenk te schrijven. Na de eerste twee geschenkboekjes in 1989 en 1990 was deze eer voorbehouden aan buitenlandse thrillerauteurs, die doorgaans een groter lezerspubliek hebben dan hun Nederlandse vakgenoten.

Van Ferdinandusse's Dovemansoren (besproken op pagina 5 van deze bijlage en in juni gratis verkrijgbaar in de boekhandel na besteding van ƒ29,50) zijn 382.000 exemplaren gedrukt. Dat is nagenoeg evenveel als vorig jaar van Nachtwerk van de Amerikaan David Baldacci. Henk Kraima, de directeur van de CPNB, is zeer tevreden. ,,De boekhandel heeft er duidelijk veel vertrouwen in. Dat is geweldig, zeker omdat Ferdinandusse al lang geen thriller meer had geproduceerd.'' Ondanks dit succes, gaat de opdracht volgend jaar weer naar een buitenlander. ,,Wie dat is, maken we begin juli bekend'', zegt Kraima.

Voor de uitverkiezing van een Nederlander is jarenlang gelobbyd door het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs. Voorzitter Charles den Tex betreurt het dat Ferdinandusse niet door een Nederlander wordt opgevolgd. ,,Wij vinden het iedere keer weer jammer als de auteur geen Nederlander is, maar vanuit het standpunt van de CPNB en de boekhandel is het begrijpelijk. Er zijn niet veel Nederlandse misdaadauteurs die echt bekend zijn. Al willen wij graag dat duidelijk wordt dat er wel degelijk goede rondlopen hier.'' Eric Slot, secretaris van het Genootschap, betreurt vooral de kwaliteit van sommige `buitenlandse' geschenken van de laatste jaren. ,,Als de boekjes van de buitenlandse auteurs net zo goed zouden zijn als dat van Rinus Ferdinandusse, zou het minder erg zijn.''

De Maand van het Spannende Boek moet het dit jaar stellen zonder het belangrijkste spannende moment: de toekenning van de Gouden Strop voor het beste Nederlandse misdaadboek. Die is op verzoek van de nieuwe sponsor, de KRO, nu in november. Dan organiseert die omroep een detectivefestival.

    • Arjen Fortuin