McVeigh vraagt uitstel van executie

Timothy McVeigh, ter dood veroordeeld wegens de aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City in 1995, heeft gisteren uitstel van executie gevraagd.

Hij wil dat zijn advocaten tijd krijgen om bewijsmateriaal over de zaak in te zien dat de Amerikaanse Federale Recherche heeft achtergehouden.

De executie van McVeigh in de Terre Haute gevangenis in de staat Indiana is vastgesteld op 11 juni. Als de verantwoordelijke rechter het verzoek tot uitstel honoreert, wordt de terechtstelling voor de tweede maal verschoven.

Aanvankelijk zou McVeigh op 16 mei geëxecuteerd worden. De executie moest worden uitgesteld toen de Federale Recherche (FBI) bekend maakte dat het in het onderzoek in de aanloop van het proces onopzettelijk had nagelaten ruim drieduizend pagina`s documenten over te dragen aan de advocaten van McVeigh.

McVeigh wil nu dat zijn advocaten deze documenten alsnog kunnen bestuderen. Advocaten Rob Nigh en Richard Burr zeiden dat de FBI mogelijk met opzet ,,geloofwaardig bewijsmateriaal'' achterhoudt.

Nigh zei dat het voor zijn cliënt, die niet in beroep is gegaan tegen zijn veroordeling, ,,niet makkelijk'' was geweest om uitstel te vragen. ,,Hij heeft eerder aangegeven dat hij verkiest te sterven boven een levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid vrij te komen'', zei Nigh. Niettemin heeft de 33-jarige veteraan uit de Golfoorlog uitstel aangevraagd omdat ,,hij ervan overtuigd is dat het ministerie van Justitie en de FBI niet ter verantwoording worden geroepen tenzij hij deze stap onderneemt.''

Het verzoek tot uitstel is ingediend bij de rechter die het proces tegen McVeigh in 1997 heeft geleid, Richard Matsch. Deze zal het verzoek woensdag in overweging nemen. Het is nog niet bekend wanneer Matsch beslist.

Minister van Justitie John Ashcroft zei in een verklaring dat de regering zich ,,hevig'' tegen verder uitstel van executie zou verzetten. ,,Er is geen document in deze zaak dat twijfel oproept aangaande de schuld van McVeigh of dat zijn onschuld aantoont. We weten dat hij verantwoordelijk is voor deze misdaad.''

Juristen achten het onwaarschijnlijk dat de achtergehouden stukken nieuw licht op de zaak zullen werpen. McVeigh heeft toegegeven dat hij de bomaanslag op het overheidsgebouw in Oklahoma City heeft gepleegd. De aanslag, die 168 levens eiste, staat te boek als de zwaarste terroristische aanslag ooit gepleegd op Amerikaans grondgebied.