Mazen in Duitse embryo-wet

Op het moment dat de Bondsdag gisteren debatteerde over de Duitse wet die onderzoek van bevruchte eicellen verbiedt, heeft de Noordrijn-Westfaalse minister-president Wolfgang Clement (SPD) in Israël gezegd te gaan samenwerken met een instituut waar dit soort onderzoek gebeurt. Clement zei dat de universiteit in Bonn ondermeer stamcellen, die uit embryo's zijn gehaald, voor onderzoek zal importeren.

,,Als de politiek langdurig `nee' zegt, bestaat het gevaar dat dit onderzoek in Duitsland niet meer plaatsvindt'', zei Clement. Onderzoek naar stamcellen zal leiden tot nieuwe medische toepassingen waarin op den duur miljarden zullen omgaan. Eerder zei de Duitse president, Johannes Rau, een partijgenoot van Clement, dat embryo-onderzoek in het buitenland geen excuus kan zijn voor soortgelijk onderzoek in Duitsland. Maar volgens Clement moeten er bijzondere redenen zijn voor een uitzonderingspositie, anders zal Duitsland ,,eerst zijn wetenschappers en dan de publieke opinie verliezen''.

Bondskanselier Schröder vreesde dat een debat over aanpassing van de wet zou leiden tot een aanscherping. Hij is blij dat de mazen in de huidige wet de mogelijkheid van import van stamcellen mogelijk maakt. Maar volgens Angela Merkel, voorzitter van de christen-democratische CDU, is ,,de import van stamcellen uit embryo's in strijd met de geest van de wet''. De wet sluit, zei Merkel gisteren, het onderzoek naar ongebruikte bevruchte eicellen uit, of die nu uit het buitenland komen of niet.