Kwart passagiers in de tram rijdt zwart

Bij een uitgebreide controle onder trampassagiers in Rotterdam bleek gisteren bijna een kwart van de reizigers zonder kaartje te reizen. Het vervoerbedrijf RET en de Rotterdamse politie betrapten 225 zwartrijders tussen meer dan duizend gecontroleerde passagiers. De controle was van tevoren aangekondigd.

Een woordvoerder van de RET noemt het percentage ,,vreselijk hoog'', maar zet hier een bijna te verwaarlozen aantal zwartrijders in de ochtend- en avondspits tegenover. Vorig jaar registreerde de RET nog 8 procent zwartrijders. Met name jongeren lijken het betalen voor een tramrit lang niet altijd vanzelfsprekend te vinden, aldus de woordvoerder van de regionale vervoerder.

Bij de controle van gisteren werden alle trams op één traject gestopt. Aangehouden zwartrijders werden vervolgens naar een speciale politiebus geleid. Daar maakte de politie proces-verbaal op. Op deze manier hoopt de RET de overlast voor de andere passagiers te beperken. Wie alsnog zijn kaartje betaalde, ontliep overigens een proces-verbaal.