KPN verliest twintig procent van beurswaarde

KPN verloor vanochtend op de beurs bijna een vijfde van zijn beurswaarde. De koers kelderde tijdens de ochtend naar 8,90 euro, de laagste koers sinds februari 1997. Beleggers reageerden daarmee op het bericht dat KPN nieuwe aandelen tegen de helft van de huidige beurskoers wil uitgeven. KPN streed aanvankelijk met Newconomy om de plek van grootste verliezer, maar het telecombedrijf boekte tegen de middag toch het grootste procentuele koersverlies. De AEX-index daalde met 1,2 procent naar 578,5 punten.

Andere grote dalers onder de hoofdfondsen waren KPN Qwest dat met bijna 6,5 procent daalde naar 12,37 euro en TNT Post Groep, dat ruim 4 procent verloor bij een koers van 25,20 euro. Telecombedrijf Versatel zakte met 4,2 procent naar 4,79 euro.

Vrijwel alle hoofdfondsen stonden vanochtend in de rode cijfers. Alleen defensieve waarden als Heineken en Koninklijke Olie boekten koerswinst. Verder stond kabelbedrijf UPC gedurende de ochtend in de plus omdat beleggers meer perspectief voor het bedrijf zien nu UPC van het Amerikaanse Liberty Media een lening zal ontvangen. De koers steeg met 0,4 procent naar 5,62 euro. Bierbrouwer Heineken steeg met 0,1 procent naar 47,80 euro en Koninklijke Olie klom met 0,9 procent naar 72,30 euro.

Ook de financiële sector kon zich niet onttrekken aan de negatieve stemming op de beurs. Bankverzekeraar Fortis proefde de nasmaak van de negatieve kwartaalcijfers die woensdag werden gepubliceerd. Het aandeel daalde met ruim 2,5 procent naar 28,39 euro. ABN Amro verloor ruim een half procent op 22,45 euro en ING daalde met ruim 1,2 procent naar 76,04 euro. Alleen Aegon steeg kort voor de middag met anderhalf procent naar 31,85 euro.

De Nikkei-index in Tokio verloor een marginale 0,3 punten en sloot de handelsdag op 13.261,8 punten. De koerswinsten van technologiefondsen aan de Amerikaanse beurzen konden de Nikkei niet in de zwarte cijfers doen belanden. Vooral de dalende koersen van Japanse autofabrikanten, die inleverden onder de gestegen waarde van de Japanse yen, temperden de stijgende lijn van de index.

Ook op de andere beurzen in Azië was het koersverloop vooral negatief. In Zuid-Korea ging het koersgemiddelde met 0,8 procent omlaag. In Hongkong eindigde de handel 0,25 procent lager. In Australië lieten de aandelenkoersen een stijging zien van 0,3 procent.

In New York steeg de Nasdaq gisteren voor het eerst sinds drie dagen. De beursgraadmeter steeg met 1,3 procent naar 2.110,5 punten. De Dow Jones index steeg met 0,4 procent naar 10.911,9 punten.

De FTSE-index in Londen daalde met 0,2 procent naar 5.783,8 punten. Met name koersdalingen van telecomfondsen waren hier de oorzaak van. De stemming in de sector werd vanochtend enigszins verstoord door het bericht over de aandelenuitgifte van KPN.

In Parijs daalde de CAC-40 index met 0,1 procent naar 5.399,1 punten. France Telecom was de grootste daler onder invloed van het nieuws rond branchenoot KPN. Ook berichten over negatieve vooruitzichten van France Telecom zelf droegen bij aan het koersverlies.

De DAX-index in Frankfurt daalde met 0,6 procent naar 0.084,6 punten.