Kollumerland wil geen opslag van vuurwerk

De gemeente Kollumerland wil niet er een grote vuurwerkopslag komt in de Friese Kollumerwaard.

Een bedrijvenconsortium heeft een voormalige kruitfabriek van Muiden Chemie aangeboden aan het ministerie van VROM voor de opslag van zwaar vuurwerk. Minister Pronk (VROM) is sinds de vuurwerkramp in Enschede, ruim een jaar geleden, op zoek naar afgelegen locaties waar professioneel vuurwerk opgeslagen kan worden.

Het tachtig hectare grote bedrijventerrein van Muiden Chemie is volgens projectontwikkelaar Goeman Borgesius bijzonder geschikt voor vuurwerkopslag. In een straal van achthonderd meter is geen bebouwing en het bestemmingsplan staan kruitopslag toe.

De projectontwikkelaar probeert het bedrijf te verkopen namens de Britse eigenaar. ,,Goeman Borgesius boodt Muiden Chemie meteen na de ramp in Enschede al aan aan het ministerie van VROM'', zegt wethouder Tjitse Hogendorp van Kollumerland.De gemeente is ,,niet zo blij'' met dit initiatief en zal het proberen tegen te houden via de milieuwetgeving. Het terrein van Muiden Chemie ligt vlak naast het Nationale Park Lauwersmeer. Volgens de wethouder is het gebied in droge tijden zeer brandgevaarlijk. ,,Daarnaast is een vuurwerkopslag strijdig met het idee van ook minister Pronk om de natuur waar mogelijk terug te brengen naar de oorspronkelijke staat'', zegt Hogendorp. Hij zou het liefst zien dat het terrein wordt toegevoegd aan het Lauwersmeergebied. Met dat doel wilde het ministerie van LNV het gebied vorig verwerpen, maar dat ketste af op een te hoge vraagprijs.

Hogendorp: ,,Ik hoop dat LNV tijdig inziet dat het terrein snel aangekocht moet worden. Wij rekenen op de beschermvrouwe van het Nationale Park, staatssecretaris Faber van Landbouw.''

Een woordvoerster van het ministerie van VROM bevestigde dat er een eerste gesprek is geweest, op inititatief van het bedrijvenconsortium.