Hof stelt verdachten xtc-zaak op vrije voeten

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag drie verdachten in een omvangrijke xtc-zaak op vrije voeten gesteld. Volgens het hof is te veel twijfel gerezen over de rechtmatigheid van het politieonderzoek.

De kern van dit onderzoek bestaat uit een politie-infiltratietraject, dat in januari van het vorig jaar in gang werd gezet. De politie koos voor de infiltratie omdat met `gewoon' rechercheren te weinig resultaten werden geboekt, zegt de advocaat van een van de verdachten, mr. C. Korvinus. Volgens de raadsman is er wel erg snel naar het middel gegrepen – het gewone onderzoek was destijds pas anderhalve maand op gang.

Volgens Korvinus is de infiltratie opgezet rond verdachten die niet als hoofdverdachten kunnen worden aangemerkt. Het traject begon bij een cafébaas in Delft, die door de politie-infiltranten werd bewogen tot een tweetal proefbestellingen xtc-pillen. Later zou hij onder druk zijn gezet met een veel grotere bestelling.

Volgens Korvinus is gebleken dat de infiltratie niet voldoet aan de nieuwe regels van de wet bijzondere opsporingsbevoegdheden, die een paar weken na het begin van de infiltratie van kracht werd. ,,Bovendien is uit de verhoren van de infiltranten gebleken dat er sprake was van overmatig drankgebruik en onprofessioneel gedrag'', aldus de advocaat.

De drie vrijgelaten verdachten zijn in oktober van het vorig jaar gearresteerd. Veel later hield de politie de vier hoofdverdachten aan. De drie zijn vrijgelaten na een hoger beroep van de advocaten.

De zaak zal begin juli inhoudelijk door de rechtbank in Den Haag worden behandeld. Raadsman Korvinus verwacht dat, met het tussenoordeel van de hogere rechters van het hof op zak, de zaak zal eindigen in niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie.