Getapt

Wie kan er het beste netwerken? ABN Amro komt een heel eind in de baggerstrijd. De grootbank is adviseur van Hollandsche Beton Groep, heeft een lening uitstaan bij hetzelfde HBG en gaf tijdens de fusiebesprekingen met Ballast Nedam een schreeuwend koopadvies voor het bouw-en baggeraandeel. Kortom behoorlijk getapt bij de baggerjongens.

Maar het kan altijd beter. Grote broer ING is al jarenlang huisvriend van Ballast Nedam. In 1994 begeleidden de zakenbankiers van ING de beursgang van Ballast.

Nog steeds houdt ING een pakket van 5 procent in Ballast Nedam. En de bankverzekeraar staat Ballast momenteel met raad en daad bij in de verkoop van de baggerdivisie aan HBG. Wederom is ING adviseur en verkoper tegelijk. Zelfs dat is nog geen garantie voor keiharde onderhandelingen met HBG en ABN Amro. Het bestuur van Ballast moet op zijn hoede zijn: ING staat ook weer aan de koopkant. Het financiële concern is met 5 procent belangrijk aandeelhouder van HBG, de aanstaande fusiepartner van Ballast. En ING's laatste beleggingsadvies voor HBG luidt: `houden'.

Vermogensbeheerder Delta Lloyd beschikt niet over tentakels à la ABN Amro of ING: geen adviseur, geen kredietverstrekker. Maar wel ingedekt tegen alle mogelijke fusiecombinaties in de onvoorspelbare baggerstrijd. De verzekeraar, die veel belangen houdt in kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen, bezit 5 procent in zowel Ballast Nedam, Koninklijke Boskalis als Hollandsche Beton Groep. Delta Lloyd, wat er ook gebeurt....

    • Jeroen Wester