Eurokoers daalt naar dieptepunt

De euro is gisteren naar het laagste punt van dit jaar gedaald (tot 84,5 dollarcent) nadat de Europese Centrale Bank steuninterventies had uitgesloten.

De uitspraak om niet te interveniëren kwam gisteren uit de mond van Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank (ECB). Met de daling van bijna een dollarcent was de koers van de Europese munt nog maar 2,2 dollarcent verwijderd van het historisch dieptepunt van 0,823 dollar. Begin dit jaar noteerde de eenheidsmunt nog 0,95 dollar.

Onlangs sprak de Japanse onderminister van Financiën, Kuroda, nog zijn zorgen uit over de koersontwikkeling van de euro. Hij hintte daarbij op de mogelijkheid van het doen van steunaankopen om de koers op peil te houden. De kwakkelende Japanse economie, in het bijzonder de exportsector, kan een verdere stijging van de yen ten opzichte van de euro niet gebruiken.

Maar door de woorden van Duisenberg gisteren tegenover journalisten verloor de euromunt zijn laatste beetje steun. Volgens de ECB-president is de eurokoers geen doel voor de bank, maar speelt die wel een rol als een koersdaling de inflatie te veel opdrijft. Dat laatste zou ,,niet het geval'' zijn, zo stelde Duisenberg. In september vorig jaar schoten de Amerikaanse en Japanse centrale banken de ECB nog te hulp in een massale actie. Twee maanden later intervenieerde de ECB nog een keer op eigen houtje.

De euro staat volgens analisten onder druk door de terugvallende economische groei in Europa. Deze week werd bijvoorbeeld bekend dat in Frankrijk het werkloosheidspercentage in april op 8,7 procent is blijven staan, maar voor het eerst sinds negen maanden was het aantal werklozen weer toegenomen. In Duitsland bleek de economische groei in het eerste kwartaal nog maar 2 procent te zijn. Economen verwachten nu voor heel 2001 een groei van zo'n 1,6 procent.

Sinds de terugval van de economische groei in de Verenigde Staten waren aanvankelijk, volgens valuta-specialisten, speculanten met euro's aan de haal gegaan, daarbij gokkend op een koersstijging. Toen de euro onder 0,87 dollar zakte, zouden zij de euro's alsnog van de hand hebben gedaan.