EETPOËZIE EN GESTOOFDE UITJES

Enige tijd geleden stond op deze plaats een gedicht zonder dichter waarvan de laatste regel luidde: But where is the man, that can live without cooking.

Dank voor e-mails en brieven met de naam van de dichter. Owen Meredith (1831-1891) was het pseudoniem van Edward Robert Bulwer-Lytton, 1st Earl of Lytton. Hij was vice roy in India en ambassadeur in Frankrijk.

Een lezer veronderstelde dat het gedicht door de Amerikaanse nonsensdichter Ogden Nash werd geschreven en leverde bij de verkeerde oplossing van het raadsel nog wat eetpoëzie. Ik citeer een beginstukje:

,,Once there was a man named Mr. Palliser and he asked his wife: May I be a gourmet? And she said: You sure may. But she also said: if my kitchen is going to produce a Cordon Blue it won't be me, it will be you.

And he said: You mean Cordon Bleu? And she said to never mind the pronunciation so long as it was him and not heu.''

Vandaag een recept voor gestoofde uitjes en rozijnen. Eet ze bij warm of koud vlees, bij paté en als beleg van kip-sandwiches.

Bereiding: Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Pel de uitjes. Doe de hele uitjes, de tomaatstukken, rozijnen, azijn en olijfolie in een pan. Doe er een beetje zout en cayennepeper bij. Giet ongeveer 150 ml water in de pan. Breng aan de kook. Draai het vuur dan zeer laag en laat alles ongeveer 30 minuten in een gesloten pan stoven. Controleer tussentijds of er nog genoeg vocht in de pan zit. Laat deze compote afkoelen. Roer er dan citroen naar smaak door.

    • Anne Scheepmaker