Dijkstal roept omroep op tot zelfregulering

VVD-leider Hans Dijkstal hoopt dat aan televisieprogramma's waarin mensen `respectloos gemanipuleerd' worden, door zelfregulering van tv-omroepen een einde kan worden gemaakt. Hij verklaart dat vandaag in een vraaggesprek met het dagblad Trouw.

Als voorbeelden noemt Dijkstal de programma's Big Brother, Seks voor de Buch en de Jerry Springer Show. In hetzelfde interview verklaart de VVD-leider zich nadrukkelijk een tegenstander van censuur van overheidswege.

Meer in het algemeen meent Dijkstal dat beeldcultuur in onze samenleving een te grote rol speelt, en ook te overheersend is in de politieke verslaggeving van kranten. Er zou daardoor te veel aandacht zijn voor de persoon van politici, en te zwaar de nadruk vallen op mogelijke persoonlijke tegenstellingen in het politieke leven.

Wél noemt Dijkstal een voorbeeld waarbij hij zelf met vrucht gebruik heeft gemaakt van deze tendens: door zich na de Nacht van Wiegel, die in 1999 in de Eerste Kamer verantwoordelijk was voor de kleine crisis in het tweede paarse kabinet, opmerkelijk broederlijk te laten fotograferen aan de zijde van Hans Wiegel. De bedoeling was, vertelt Dijkstal, ,,om de boel bij elkaar te houden en dat is nog gelukt ook. Wat heb ik eraan om heel principieel te zijn als ik de helft van mijn achterban kwijtraak?''

Als `zorgelijk dieptepunt' van de invloed van de media in het politieke leven van de afgelopen jaren noemt Dijkstal de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp. Die zou, vooral onder invloed van de tv-verslaggeving, zijn beheerst door irrelevante bijzaken, ,,totdat de een na de ander er langzaam achter kwam dat we met iets krankzinnigs bezig waren''.

Dijkstal had vorige week aangekondigd zelf minder op de televisie te willen verschijnen, wegens de neiging van dit medium om in korte verklaringen politici tegen elkaar op te zetten.