Beurskoers KPN opnieuw onderuit

KPN heeft vanochtend een vijfde van zijn beurswaarde verloren na berichten in de media dat het telecombedrijf nieuwe aandelen gaat uitgeven. KPN zou de aandelen aanbieden voor de halve prijs.

De koersval van KPN brengt het aandeel op het laagste niveau in vier jaar. Directe aanleiding vormt een bericht in de Britse zakenkrant Financial Times. Daarin wordt gemeld dat KPN op korte termijn meer geld nodig heeft. De rente op de omvangrijke schulden (22 miljard euro) eist alle financiële ruimte op.

KPN stelt in een reactie ,,alles te onderzoeken'' om de financiële weerbaarheid te verbeteren. Verder geeft het concern geen commentaar. Aan het begin van de middag maakte KPN wel de cijfers over het eerste kwartaal bekend: een netto-verlies van 539 miljoen euro, een omzetstijging van 20 procent tot 2,96 miljard euro en een slechter dan verwacht bedrijfsresultaat van 795 miljoen euro.

KPN zou voor circa 5 miljard euro (11 miljard gulden) nieuwe aandelen willen uitgeven. Het zou de op een na grootste emissie in Europa worden. Zittende aandeelhouders zouden een korting van 50 procent op de stukken krijgen, aldus de Financial Times. British Telecom lanceerde eerder deze maand een vergelijkbare operatie om zijn schuldenlast te verlichten.

Europese telecombedrijven gaan gebukt onder schulden door forse investeringen in geavanceerde mobiele telefonie. KPN heeft een lijst opgesteld van binnen- en buitenlandse belangen ter waarde van 5 miljard euro die zullen worden verkocht. Het heeft zich voorgenomen vóór oktober voor 1 tot 1,5 miljard euro aan belangen te verkopen. Tot nu toe is alleen een belang in Eircell, de mobiele divisie van het Ierse telecombedrijf Eircom, verkocht aan het Britse Vodafone. KPN is betaald in aandelen die op dit moment 665 miljoen euro waard zijn.

KPN is eerder dit jaar overgegaan tot het verhuren van het netwerk van zijn Duitse dochter E-plus aan concurrenten. Topman Paul Smits zei in mei dat de inkomsten uit deze overeenkomsten ook zijn bestemd voor het afbetalen van de schuld. KPN overweegt een deel van zijn (toekomstige) abonnementsinkomsten als lening te verkopen. Het bedrijf wil onbetaalde rekeningen van klanten als onderpand geven.

In november vorig jaar deed KPN ook een emissie. De opbrengst daarvan viel met 4 miljard euro lager uit dan was verwacht.

Het aandeel van KPN zakte vanochtend onder de 8 euro, een daling van bijna 20 procent. Later herstelde het licht. Niet duidelijk is wat de gevolgen zijn voor het staatsbelang van ruim 30 procent in KPN. Het ministerie van Financiën was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar wegens een ontruimingsoefening op het departement.