Aanslag kantoor advocaten

In Utrecht is gisteravond een aanslag gepleegd op het pand van het advocatenkantoor Bovens in de binnenstad. Het raakte zwaar beschadigd. Er vielen geen gewonden. Een speciaal explosieventeam van de politie is vannacht begonnen met een technisch sporenonderzoek.

Gisteravond rond half twaalf zagen studenten aan de overkant van de straat Achter Sint Pieter een auto voor het zeventiende-eeuwse kantoorpand stoppen . Kort daarop volgde de explosie. Het pand is de hele nacht bewaakt.

Het explosief, dat waarschijnlijk door de brievenbus naar binnen is gegooid, moet zeer krachtig zijn geweest. De voordeur is ontzet. De ramen op de eerste verdieping en drie van de vier ramen beneden sneuvelden. De plafonds zijn op de begane grond naar beneden gekomen en de waterleiding is gesprongen. De straat was vanmorgen bezaaid met glas, vitrages wapperden in de wind.

In het advocatenkantoor, waar drie strafpleiters werken, was op het moment van de explosie niemand aanwezig. Advocaat Paul Bovens was in Maastricht. Hij is vannacht teruggekeerd naar Utrecht en verhoord door de politie. Bovens is een van de prominentste Nederlandse strafpleiters.

Hij zegt geen idee te hebben wie verantwoordelijk is voor de aanslag: ,,Er zijn de laatste jaren geen bedreigingen geweest.'' De advocaat denkt niet dat cliënten of voormalige cliënten een explosief naar binnen hebben gegooid. ,,Ik denk eerder dat de aanslag het werk is van mensen die mijn verdediging in een bepaalde zaak willen frustreren.''