Zeeman voert expansie in het buitenland fors op

Textielwinkelketen Zeeman voert zijn expansie in het buitenland krachtig op. Vorig jaar breidde het concern zijn vestigingen uit van 533 naar 597. Dit jaar wil het nog eens 90 à 100 nieuwe winkels openen, vooral in België (35 textielsupers) en Duitsland (35). Vanochtend opende Zeeman in het Duitse Wiesbaden zijn 628ste filiaal.

Aanvankelijk was de doelstelling van het bedrijf 1.000 winkels te hebben in 2007, maar algemeen directeur Paul Schouwenaar zei vanochtend bij de presentatie van het jaarverslag over 2000 dat die doelstelling waarschijnlijk enkele honderden vestigingen hoger zal uitkomen.

Zeeman heeft grote plannen in Frankrijk. Het concern breidt de komende jaren vooral uit in Noord-Frankrijk. Daar ziet Schouwenaar mogelijkheden voor 150 textielsupers. Hij overweegt verder serieus winkels te openen in Parijs. Daarna wil de directie expanderen in de grote steden in het zuiden, zoals Marseille.

Na Duitsland, Frankrijk en België is de rest van Europa aan de beurt. De leiding rondt dit najaar een onderzoek af naar expansiemogelijkheden in Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Portugal.

Zeeman maakte over vorig jaar een omzetgroei bekend van 7 procent tot 670 miljoen gulden. De winst nam slechts 4 procent toe tot 31 miljoen gulden. De resultaten vielen tegen door de laat invallende winter vorig jaar.

Over dit jaar is de directie van Zeeman niet optimistisch gestemd. De dure dollar en het zwakke consumentenvertrouwen in met name Duitsland zullen de resultaten volgens het bedrijf onder druk zetten. De omzet en winst zullen vooral groeien door uitbreiding van het aantal textielzaken.