Zakenelite opent deuren voor internetprojecten

Het Platform Internet voor Alledag presenteerde gisteren in Den Haag zijn plannen. ,,Met een WAP-telefoon kunnen in de thuiszorg per dag twintigduizend patiënten méér worden geholpen.''

Topman Anthony Burgmans van Unilever heeft de pest in. Hij ís geen `zakenelite' die `gewone mensen' wil laten internetten. Hij is, zegt hij, óók een gewoon mens. En hij gebruikt internet zoals iedereen het gebruikt: veel email, soms een vliegticket, soms cd of een boek.

Gistermiddag werd in Den Haag het platform Internet voor Alledag gelanceerd, een club bekende Nederlanders die onder voorzitterschap van kroonprins Willem Alexander maatschappelijke relevante internetprojecten wil ondersteunen. Er komt een website voor boeren die duurzame landbouw willen bedrijven. Een website voor mensen die in de thuiszorg werken en waarmee ze, zegt Cap Gemini Ernst& Young, per dag twintigduizend patiënten méér kunnen helpen. Ernst& Young is een van de bedrijven waarmee het platform samenwerkt. Andere bedrijven zijn bijvoorbeeld KPN en Libertel, ABN Amro, ING en de Rabobank.

,,Het platform verleent geen directe financiële ondersteuning'', zegt de prins, ,,maar opent deuren naar bronnen voor knowhow, financiële, organisatorische, commerciële, technische en publicitaire steun.'' Het platform is zelf alleen maar organisator. De leden zijn zelf geen internetdeskundigen. Ze stellen hun invloed in het bedrijfsleven ter beschikking.

Politiek gevoelig mogen die projecten niet zijn, bleek deze week. Een website voor asielzoekers komt er voorlopig niet. Asielzoekers zouden `misbruik' kunnen maken van het internet. En het platform wil voorkomen dat het beschuldigd wordt van de stimulering van de aantrekkingskracht van Nederland. Vragen hierover beantwoordt de kroonprins niet. ,,We hebben de taken verdeeld'', zegt hij. Wijers moet antwoord geven op een vraag over de asielzoekers. Wijers erkent dat het project is `mislukt'. Maar er zijn nieuwe initiatieven, zegt hij. Met cd-roms, dus het is niet zeker of het platform er bij betrokken blijft.

ABN Amro doet niet mee met het platform, zo heeft de bank dinsdag te kennen gegeven. Het platform wilde zijn naam graag verbinden aan een internetproject voor ouderen waarmee ABN Amro bezig is, maar de bank vond dat niet nodig. Projecten waar geld in zit voor bedrijven komen vanzelf wel van de grond. Voor het platform blijven projecten over waarin bedrijven geen droog brood zien. Het is aan de kroonprins en zijn collega's om bedrijven warm te laten lopen.

Een belangrijk obstakel vormt de techniek en het gebruikersgemak. Vooral dat laatste is heel belangrijk voor onervaren internetgebruikers. Voor een project voor thuiszorgers worden zogenaamde WAP-telefoons gebruikt, die het voor thuiszorgers mogelijk maken om toegang te krijgen tot een centrale database met gegevens over patiënten. De WAP-technologie is tot nu toe een drama gebleken. De verbindingen zijn langzaam en er moet veel op de telefoon worden gepriegeld om de juiste informatie op te vragen.

Een ander probleem is dat de huidige internetverbingen op omslachtige wijze tot stand komen via de telefoonaansluiting. Daarbij kunnen problemen ontstaan die voor onervaren gebruikers moeilijk op te lossen zijn. De leden van het platform vestigen hun hoop op internet via de televisie, maar kabelbedrijf UPC stuit tot nu toe op veel problemen bij de grootschalige invoering van deze internetvariant.

Het pr-bureau Dröge & Van Drimmelen heeft kosteloos de website (www.internetvooralledag.nl) laten ontwerpen. Maar mocht het platform onverhoopt een succes worden dan wil het bureau niet met lege handen achterblijven. Daarom berusten alle rechten op het platform (de naam, de website) bij het bureau.

    • Stéphane Alonso
    • Jannetje Koelewijn