Vijf verdachten FIOD-zaak vrij

Alle verdachten in de FIOD-affaire rond Ajax en NAC zijn gisteravond vrijgelaten. Oud-penningmeester van Ajax Arie van Os, oud-directeur van Ajax Maarten Oldenhof, Ajax-speler Shota Arveladze en een andere (onbekende) verdachte mochten vertrekken.

Oud-voorzitter John Peek van NAC mocht al eerder weg. Hij kreeg toestemming gisteren de begrafenis van speler Ferry van Vliet en zijn vriendin bij te wonen. De twee kwamen vrijdag door een auto-ongeluk om het leven.

De vijf verdachten werden maandag aangehouden en zijn sindsdien verhoord op het politiebureau. Volgens de woordvoerder van het openbaar ministerie zal het onderzoek nog enkele maanden in beslag nemen. ,,Aan de hand van de uitkomsten van de verhoren gaat het verder. Het is niet ondenkbaar dat er nog mensen verhoord zullen worden. Als de zaak is afgerond moet de officier van justitie bepalen of er mensen strafrechtelijk vervolgd zullen worden. Maar het zal zeker nog een aantal maanden duren.''

Ajax is opgelucht dat de verdachten niet langer worden vastgehouden. ,,Arie van Os zal de komende dagen in huiselijke kring proberen bij te komen'', verklaarde woordvoerder Jacob Bergsma. Shota Arveladze reist donderdag naar Georgië. Hij wil zaterdag meespelen in het WK-kwalificatieduel met Italië in Tbilisi. ,,Het gaat goed met hem. Hij zit alweer vol grappen en grollen.''

De FIOD deed maandagochtend een inval bij Ajax. De club wordt verdacht van belastingontduiking voor minimaal 5 miljoen gulden en valsheid in geschrifte bij spelerscontracten. Bij NAC werden papieren opgehaald over Archil Arveladze, die in 1997 naar de club werd getransfereerd.

De FIOD wil Archil Arveladze en Michael Laudrup nog verhoren. De Deen verblijft in Kopenhagen als assistent-bondscoach van het nationale elftal. Bij de FIOD bestaan verdenkingen over zijn overgang van het Japanse Kobe naar Ajax.

Archil Arveladze speelt bij FC Köln. De fiscale dienst vermoedt dat bij de transfer van de Georgiër in 1997 van het Turkse Trabzonspor naar NAC belasting is ontdoken en dat bij het opstellen van het contract valsheid in geschrifte is gepleegd.